torsdag, november 30, 2006

mer om de afghanske flyktningene:

Følgende kronikk sto på trykk i klassens avis i dag 30.11.06.

DEN FARLIGE GLEMMEBOKA

2. november bestemte Utlendingsnemda (UNE) seg for å stoppe hjemsendingen av somaliske flyktninger. Nemdas leder Terje Sjeggestad så det ikke lenger som forsvarlig å tvangsreturnere flyktninger på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i landet. Det er et stort skritt i retning av en mer menneskelig flyktningpolitikk at UNE nå stopper tvangsreturen til det borgerkrigsrammede Somalia, men det er ganske oppsiktsvekkende at denne avgjørelsen blir fattet av UNE. Er det virkelig Utlendingingsdirektoratets ankeinstans som skal vurdere sikkerhetssituasjonen i de landa Norge returnerer flyktninger til? Hører slike vurderinger hjemme i byråkratiet eller bør de komme fra politisk hold?


Eksemplet med de somaliske flyktningene illustrerer overmåte godt UNEs egenrådighet og nemdas makt over norsk asyl- og flyktningpolitikk. Et annet og dystrere eksempel er de afghanske asylsøkerne som i sommer gikk til en dramatisk sultestreik foran Oslo Domkirke for å stanse tvangsreturen til Afghanistan. Rundt 1800 afghanske flyktninger har fått avslag på sine søknader om asyl og skulle etter planen i tur og orden returneres til hjemlandet med tvang. Det omstridte returprogrammet utløste en voldsom bølge av protester blant flyktningene sjøl og deres støttespillere. Mange stilte spørsmålstegn ved at UNE ville tvangsreturnere afghanerne samtidig som nesten samtlige vestlige utenriksdepartement, vårt eget inkludert, på det sterkeste frarådet sine landsmenn å oppholde seg i Afghanistan. Returprogrammet blei basert på en avtale mellom norsk og afghansk regjering og FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i august 2005. Samtidig forberedte Norge økt militær innsats i landet og avisene meldte om en økning i volden og krigshandlinger i Afghanistan.

Pål Aarsæther, talsmann for UNHCR kritiserte på et tidlig tidspunkt norske utlendingsmyndigheters håndtering av afghanerne og påpekte 9. juni overfor Aftenposten at Norge ikke overholder avtalen med UNHCR og den afghanske regjeringa. Kritikken handla blant annet om at Norge returnerer afghanere til Kabul sjøl om de kommer fra helt andre deler av landet. Trepartsavtalen har et sterkt fokus på at det skal tilstrebes frivillig retur og tilfredsstillende tiltak for reintegrering i Afghanistan. Dramatikken rundt sultestreiken har vist at det politiske grunnlaget for trepartsavtalen mangler feste i den virkelige verden. UNHCR har også lagt vekt på at de returnerte skal ha et effektivt nettverk i området de sendes til.”Det er ingen varig løsning at de blir hjemsendt til en tilværelse som intern-flyktninger i Afghanistan,” mente Aarsæther. De som til nå har blitt tvangsreturnert, har etter kort tid blitt dumpa på gata i Kabul, fullstendig overlatt til seg sjøl. FNs advarsler om at Norges praksis kunne skape internflyktninger har slått til for fullt.

Afghanernes sultestreik skapte et press mot regjeringa som det ikke var mulig å ignorere. SV var preget av stor intern motstand mot partiledelsens forsvar av det omstridte returprogrammet. Partiets ungdomsorganisasjon gikk hardt ut mot regjeringas linje. Regjeringa blei til slutt tvunget til å bøye av og gå i forhandlinger med de sultestreikende. Avtalen som førte til at afghanerne avslutta sultestreiken hadde tre viktige momenter: 1. Alle afghanere med endelig avslag skulle garanteres en uavhengig gjennomgang av sine saker med åpning for omgjøringsbegjæring. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) tok på seg ansvaret for slik gjennomgang. 2. Regjeringa garanterte at Norge i framtida ville følge FNs anbefalinger i forhold til tvangsretur. 3. Ingen afghanere uten tilknytting til Kabul skulle tvangsreturneres før årskiftet. Disse garantiene ble behørig bekrefta av både Kristin Halvorsen og Bjarne Håkon Hanssen i avisene, i tillegg til i pressemeldinger fra Hanssens departement. Siden denne avtalen kom i stand har drøyt førti afghanere blitt returnert stikk i strid med regjeringas garantier. De fleste av dem kommer ikke fra Kabul, men fra andre, utrygge områder. Mange av dem har blitt kasta ut før NOAS har mottatt sakspapira. Tvangsreturene har vært i klar strid med både regjeringas garantier og FNs anbefalinger. Men uten sultende flyktninger på Domkirkeplassen er presset mot myndighetene borte.

Et uforutsett problem i etterkant av forhandlingene mellom regjeringa og afghanerne er UNEs egenrådighet i saka. Terje Sjeggestad ga klart uttrykk for at han ikke ville forholde seg til regjeringas løfter til afghanerne eller politiske signaler som kom fram i media. UNEs instrukser er de til en hver tid gjeldende forskrifter, mente Sjeggestad, og stadfesta med dette at regjeringas løfter og FNs anbefalinger heller ikke i framtida vil bli fulgt. En naturlig konsekvens av regjeringas avbøyning overfor afghanerne ville nettopp være nye forskrifter til UNE, som kunne sørge for at nemda ikke kan handle på egenhånd uanfekta av politiske beslutninger. Men slike forskrifter kom aldri og i mellomtida fortsetter den FN-stridige tvangsreturen i takt med at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan forverres.

Det var SV som leda an i forhandlingene med afghanerne, og Kristin Halvorsen opptrådte som regjeringas representant da de nevnte garantiene ble formidla i pressa i etterkant av sultestreiken. Sjøl om Bjarne Håkon Hanssen insisterer på at regjeringas politikk ligger fast, skjedde det de facto et linjeskifte under sultestreiken fra regjeringas side. Regjeringa ser ut til å ville late som om den løste problemene knytta til tvangsretur til Afghanistan og at partene nå er godt fornøyd med dagens ordning. Dette er opplagt ikke tilfelle. Hvor er SV i dag? Hva blir gjort for å utforme en midlertidig forskrift som kan stanse FN-stridig tvangsretur? Det holder ikke å avfeie dette med at det skal tas opp i forbindelse med behandlingen av ny utlendingslov. Forslaget her legges ikke fram før til vinteren og vedtak ventes ikke før i 2008. Det er et stort ansvar partiet nå bærer på sine skuldre hvis det velger å la de afghanske flyktningene gå i glemmeboka. Det er en glemsel som risikerer et tusentalls menneskers sikkerhet og velferd, mennesker som flykta fra en krig Norge deltar i med regjeringspartienes støtte.

Brage Aronsen

Etiketter: , ,

10 Comments:

Blogger Fjeldstad said...

grattis med forside...
... får håpe det blir flere

9:36 p.m.

 
Blogger Plateprateren said...

God artikkel, B-mann! Og for en gangs skyld er jeg også enig i det meste av det du skriver. At regjeringa begikk en big time politisk finte for å komme ut av dilemma sultestreiken representerte kommer jo ganske tydelig fram.

Men for kveruleringens skyld er det også et par ting jeg har lyst til å bemerke. Når du skriver:


"De som til nå har blitt tvangsreturnert, har etter kort tid blitt dumpa på gata i Kabul, fullstendig overlatt til seg sjøl. FNs advarsler om at Norges praksis kunne skape internflyktninger har slått til for fullt."

..spør jeg meg:
1) Hvordan kan du dokumentere dette ? Hva veit vi om flyktningenes bakgrunn uten å kjenne verken sakspapirene eller de lokale forholda i Afganistan ?

2) Er det Norge som har skapt internflyktninger i Afganistan ?
Eller prøver vi bare å ta ansvar for en uholdbar situasjon fremprofosert av amerikansk krigslyst etter 9/11 ?

2:26 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Skal alle ha rett til Norsk statsborgerskap ?

Det er ikke bare bokhandleren fra Kabul som kommer til Norge. Er det slik at de afghanske sultestreikende er oppfinnsomme og benytter seg av erfaringer hjemmefra? Godt sekundert av RV og SOS Rasisme?

De kulturelle perspektivene var i fullt monn til stede da vi skulle forstå bokhandleren. Boken ble et eksempel på globaliseringens effekt: Det fjerne blir nært. Gjelder det også afghanerne utenfor domkirken? Spørsmålet ligger snublende nært, men er det ufint å stille? Bryter det med bildet av de sultestreikende ofrene? Det er ikke første gang at asylanter og andre som vil til Norge er oppfinnsomme og benytter knep fra langt tøffere forhold enn nordmenn er vant til. Det må være lov å tenke i de baner.

Det heter i dagens VG at noen har sultestreiket på deltid. De har tatt turer hjem om natten.

NRKs reporter spør: -Skal dere virkelig sulte dere til døde?

Er det en rett alle har å slå seg ned midt i sentrum, foran domkirken, og opprette teltleir og få hjelp av Røde Kors når situasjonen blir prekær? Det lyder underlig.

Tøffheten hjemmefra fyres opp av norske sekundanter. Ifølge VG skal RV og SOS Rasisme ha ivret for at afghanerne fortsetter sultestreiken.

Politiet hadde bestilt et charterfly til å fly de første hjem 11. juni. Men politisk press førte til at politiet kansellerte. Det kostet en million kroner.

Bjarne Håkon Hanssen har sett for lite amerikansk film. Der er folk som spekulerer i humanitære kriser og ulykker en gjenganger. Etter en bussulykke i New York hopper det på folk som sier de var med, for å kreve erstatning. De kalles ghostriders.

Det tragiske ved situasjoner som den foran domkirken er at det sikkert finnes personer der som fortjener å få bli i Norge, akkurat som det nok finnes personer som burde sendes hjem. Problemet er at regien overtas av folk som har politiske motiver. Hvis de lykkes, vil de perfeksjonere strategien og bli enda flinkere til å få omgjort vedtak neste gang, og neste gang.

Regjeringen så ut til å ane en slik mulighet. Men har den likevel vært for treg og mistet sjansen? Det ser slik ut.

De "gode hjelpere" hadde et stort ansvar for utviklingen i streiken. Ved å oppfordre til fortsatt sultestreik, skyves de sultestreikende foran. Vi så hvordan streiken og de streikende ble brukt til egen agenda. Det er et usmakelig og uverdig spill for galleriet.

Hvor var Mads Gilberts sympati for menneskerettigheter, da hans store helter Mao og Pol Pot slaktet ned for fote? Nå er det enkelt å hive seg på et fly fra Tromsø for noen minutters oppmerksomhet.

Det skal ikke gå an å sultestreike seg til opphold her i landet, sier regjeringa. Men allerede nå har sultestreiken gitt resultater for de sultestreikende: 1. Ingen som ikke er fra Kabul, blir sendt tilbake dette året. Når året er gått, står saken deres sannsynligvis sterkere. Dette er bare pga. sultestreiken. 2. Det forhandles nå om hva det vil si å "være fra Kabul". Resultatet kan meget godt bli at nesten ingen er derfra. Presset fra sultestreiken gjør politikerne ettergivende. 3. Blir denne regjeringa sittende, legger de sannsynligvis om innvandringspolitikken slik at den blir mer liberal. Sultestreiken vil være meget utslagsgivende for dette. 4. Liberale anbefalinger fra FN vil følges i høyere grad. Sultestreiken vil være medvirkende årsak til dette.

Så kom ikke å si at sultestreik ikke lønner seg. Det lønner seg som bare det. Derfor blir ikke dette den eneste sultestreiken blant innvandrere som har fått avslag på søknad om oppholdstillatelse.

Jeg håper på en ny politikk.

9:11 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Afghanerne - en politisk brekkstang

En ting er de sultestreikende afghanernes individuelle skjebner. Noe annet er sultestreikens politiske funksjon. Her ser vi konsekvenser langt utover spørsmålet om 200 skal få gjenopptatt sakene sine.

Selv Per Fugelli sa i begynnelsen av sultestreiken at det var riktig å sende dem ut. Idag mener han kanskje ikke det. De gode menneskene i SV skred til aksjon. Partiet later til å være delt i to fløyer: En pragmatisk som ikke åpent vil trosse regjeringen, og en opposisjonell som setter sakene foran regjeringsdeltakelse. Skulle Stoltenberg gi etter for presset, kan det få store følger. Da vil det ha skapt en presedens: Regjeringen lar seg presse med utenomparlamentariske midler og av krefter som er i allianse med SV.

Følgene gjelder ikke bare asylpolitikken i Norge. Den gjelder også deltakelsen i Afghanistan. Venstresiden i SV er på linje med RV og kaller deltakelsen i NATO-styrken for en okkupasjon. Den antiamerikanske stemningen deles av mange. Hvis de norske styrkene skulle lide tap, kan det utløse krav om tilbaketrekking.

Paradoksalt nok kan sultestreiken ved domkirken få betydning for deltakelsen i Afghanistan. Det er afghanere i Norge som presser den norske regjeringen. Er rollene byttet om? Hvem er hvem? Det sies at blant de sultestreikende er det afghanere som var del i Talibans styre, men som fryktet hevn og måtte flykte.

UDI-saken har avslørt at det går sterke ideologiske fronter mellom de gode menneskene og de mer pragmatiske, nøkterne, heriblant inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Selv idag gir UDI bosettingstillatelse hvis en asylsøker har benyttet samme identitet i tre år. UDI er ikke interessert i om den kan være falsk.

Slike koblinger kan være vanskelig å forstå for afghanerne. Men alle ting griper inn i hverandre. Trygve G. Nordby og partiet han hører hjemme i, har som prosjekt å gjøre Norge til en Kardemomme by. SV sier de vil ha en rausere politikk, det flaueste av ord i en post 911-verden, og det etter at det ble avslørt at UDI under Nordby hadde som motto: "Godt nok", og "Hvis du er i tvil, så si ja til opphold". Men virkeligheten gjør ikke inntrykk på SV.

2:47 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Leve den væpna revulusjonen.

Chavez og Lukasjenko er sant

http://www.nrk.no/nyheter/utenriks/1.768492

Soldater i hanemarsj under Chavez' besøk hos Alexander Lukashenko i juli borger for at han kan regne med Hvite-Russlands stemme også.

Og Russlands. For Vladimir Putin er det viktig at oljepotentaten i Karibia kjøper 100 000 kalasjnikov-geværer, 30 russiske kampfly og 30 helikoptere - regning: sju milliarder kroner. De hadde bare pent å si om hverandre under Chavez' besøk i juli.

12:34 p.m.

 
Blogger Jon Carlstedt Tønnessen said...

Hallais! Hur går det med den karen?

Veldig bra artikkel i Klassekampen her om dagen. Med samme, gamle sneipebildet:)

8:39 p.m.

 
Blogger Brage said...

Gnuen: Joa, det går. Det er for øvrig ikke samme bilde, det bare ligner. Detta bildet er fra i sommer.

11:17 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Kan vi stole på FANATISKE ,RETTROENDE,Venstreekstremister ?

Det sier jo ellers en del om vårt demokrati at politikerne stadig oftere utsettes for trusler. De som fører den kjipeste og mest usosiale politikken er de som rammes i størst grad. Se bare på Brage. Han er den mest trua blogger i moderne norsk historie

http://fritanke.no/NYHETER/Jo_mindre_religion_jo_mer_demokrati/

2:36 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

ORIANA FALLACI ble som 14-15 åring med i den italienske motstandsbevegelsen mot Mussolini .At et menneske som brukte flere av sine ungdomsår på å kjempe mot facismen under 2. Verdenskrig, som har reist i de fleste muslimske land, dekket flere kriger og konflikter som journalist gjennom et langt yrkesliv, skrevet mange bøker, og dybdeintervjuet noen av verdens mektigste ledere og politikere, - nå blir beskyldt for å være en rasistisk og xenofob gammel dame, viser bare hvor utrolig desperate og patetiske Venstresiden er i sine forsøk på å hindre sannheten om islam å komme ut. Det er ganske så fantastisk hvilken livsløgn disse lever på og hvilken total mangel på integritet og ærlighet disse menneskene innehar.

2:19 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

URETTFERDIG. "Når en politiker får visjoner, bør han gå til legen", sa en gang Helmut Kohl, noe urettferdig.

Jeg ble minnet om dette da jeg leste at Jan Egeland omtales som "verdens samvittighet". Uten å trekke hans motiver for jobben i den minste tvil, tenkte jeg at i norsk presse er alt mulig - på godhetsfronten. En FN-jobb med humanitær innsats er tross alt en jobb og intet annet. Den som har den, bør maksimere følelsen av dårlig samvittighet hos verdens stater. Det er rett og slett en del av arbeidsbeskrivelsen. Man bør ikke få utdelt en glorie, aller minst av pressen, av den grunn.

Hensikten helliggjør aktøren.
Men hvis vi går inn i problemstillingen "godhet", finner vi en del maktmekanismer som er blitt spesielt viktige i vår tid: Omdømmebygging er av enorm viktighet for både kongelige, stater, popstjerner og bedrifter. Omdømmet er viktig fordi det er mye makt knyttet til verdier og attraksjonsmakt i vår tids mediesamfunn - fra konsumenter som kjøper "identitet" gjennom skomerket, til kongelige, som vil fremstå som solidariske med fattige og utstøtte når disse inviteres til hjemmekos. Bedrifter vil gjerne pynte på profittimaget med en donasjon til fattige i Afrika, selvsagt via FN. Og stater forsøker å fremstå som liberale demokratier nettopp når de ikke er det.

Den strategiske dimensjon av denne godhetsaktiviteten er interessant og ligger ikke tilbake for Machiavelli på noe vis. For jo bedre formålet er, desto mer immun for kritikk blir man. Skal man unngå kritikk helt, bør man velge seg prostituerte, innsatte, eller lutfattige som kongelige middagsgjester eller donasjonsobjekter. Hvem tør kritisere noen som engasjerer seg for disse gruppene gjennom å spørre om hvilken bieffekt veldedigheten har? Det samme ser vi av Bono og Geldofs Afrika-fokus for de aller fattigste: Det er en sak som er bedre enn de fleste andre - og derved er det ikke god tone å påpeke at disse artistene "tjener" enormt på omdømmekontoen sin gjennom dette.


Jo mer godhet, desto mer effekt.
Jeg vet selvsagt at effekten denne godheten oppnår, også er stor. Men det er jo slik at selv om alt er relatert til alt, er det ikke slik at det ene oppveier det andre. Det jeg er interessert i, er hvordan godhet både tilslører makteffekter og maktens strukturer; slik at man på jesuittisk vis kunne omskrive og si at "jo mer godhet, desto mer omdømmeeffekt":

Heldigvis har hverken Bill Gates, Bono eller andre som driver veldedighet, fått Nobels fredspris ennå. Det ville vært et sterkt signal om at politiske aktører ikke lenger har et primæransvar for politisk likhet. Men det er etter mitt skjønn bekymringsfullt at FN og stater generelt går inn i partnerskap, uansett hvor lukrative de er, med private aktører med sin egen, private agenda.

I dag er den politiske makten stadig svakere, men multinasjonale selskaper og privatpersoner har større makt. Det naive svar på dette er at vi kan inngå offentlig-privat samarbeid hvor alle tjener på det. Men dette tilslører det strukturelle problem at likhet som fundamental borgerrettighet står i fare. Veldedighet ble historisk erstattet av rettigheter, men får nå en paradoksal renessanse.

Jeg er forundret over naiviteten omkring denne type maktanalyse både i norsk og internasjonal politikk i dag: Ser man ikke at godhet ikke bare brukes som maktstrategi, men også at den gode hensikt fungerer som et røkteppe for kritikk og analyse?

5:38 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home