søndag, mai 20, 2007

skamløs reklame:

I PLATESJAPPA NÅ

Samvirkelagets album Musikk er å finne i platesjappa fra i morra. For de av dere som fortsatt lever i mørke og ikke har fått med dere hva dette er for noe kan jeg fortelle at Samvirkelaget er resultatet av en gjensidig forelskelse mellom rap-gruppa Gatas Parlament og ska-orkesteret Hopalong Knut. Det har storma friskt rundt bandet etter at de slapp låta Stopp Volden, som handler om politimannen som tok det dødelige halsgrepet på Eugene Ejike Obiora og kosta ham livet. Til å begynne med inneholdt låta mannens fulle navn, men etter mye ståhei bestemte bandet seg for å kutte navnet for å rette fokus mot politivoldproblemet i stedet for at saka skulle bli en injuriesak.

Musikk har imidlertid masse mer å by på. Det er rett og slett et lite sirkus av ei plate. Noen av låtene har masse tempo og tar vare på den illsinte attituden vi kjenner så godt fra tidligere Gatas Parlament-utgivelser. Andre låter er tatt ned nesten til dub-nivå og minner mer om Hopalong Knuts gladlåter fra deres første album. Det er gledelig å høre at det er gjort masse plass til blåserekka fra Hopalong Knut som virkelig briljerer gjennom lange instrumentale partier. I tillegg til de feiende flotte egenproduserte låtene inneholder albummet dessuten modernisterte versjoner av gamle klassikere som Itjnå som kjem tå seg sjøl, Virvelstevet og Bella Ciao.

Min favorittlåt for øyeblikket trur jeg må være Johnny. Johnny er et klassisk uttrykk innafor ska-kulturen for en som har havna på skråplanet. Låta handler om somalieren som gikk amok med rambo-kniv på Oslo-trikken. I tillegg til at melodien er vanvittig bra gir teksten lytteren et tankevekkende innblikk i bakgrunnen for hendelsen. Kanskje kunne det gått annerledes med Johnny hvis han hadde fått skikkelig hjelp i tide.

Musikk handler om alvor og moro, om håpløshet og kampvilje, om tjuvradder og feinsmeckere og en peis som ikke virker ved strømbrudd. Her får du det beste av tekstforfatteri sida Hans Rotmo, vokalprestasjoner av en annen verden og melodier du ikke kan sitte stille og høre på. Kort sagt en knaillbra kombinasjon av rotnorsk arbeiderkultur og jamaicansk kulturarv. Løp og kjøp!
.

Etiketter: , ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Smør på flesk?

"[...]som tok det dødelige halsgrepet på Eugene Ejike Obiora og kosta ham livet."

Forøvrig, hva er greia løp og kjøp?

Sitt helt stille og last ned, tipper jeg vi sier.

2:15 a.m.

 
Blogger Brage said...

Han tok det dødelige grepet som drepte Obiora så han døde...

Du må kjøpe, gutt! Noen av oss driver tross alt og prøver å tjene penger her!

3:28 a.m.

 
Blogger Plateprateren said...

Fine greier.. absolutt verdt de spenna du loppa meg for,spør du meg. Håper salget går godt (kanskje ikke så dumt at noen velger å betale for musikk allikevel)
,men eksemplaret jeg fikk så jo like slitt ut som en gammel råkk&rolls-skive. Er det noe resirkulering eller greier på gang her ?

5:38 p.m.

 
Blogger Brage said...

Det er designet, din fjompenisse! Den skal se sånn ut! Faen meg ingen som skjønner det! Det skal se ut som en blåhvit vare fra gamle dagers samvirkelag, da veit du...

For øvrig godt å høre at du likte den. Ta å skriv om den på Ørneredet!

7:07 p.m.

 
Blogger Plateprateren said...

Designet ? What the fuck? Det er jo omtrent som de olabuksene som kom med ferdig avtrykk for snusboksen i baklomma..

4:52 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Hva er det med folk?

Det er ikke sikkert du husker dette, men i gamle dager hadde COOP/Samvirkelaget/S-marked/Domus (eller hva du velger å kalle det) blåhvite varer i stedet for det som i dag er X-tra eller coop varer. De var hvite med blå strippe også sto det hva det var f.eks. såpe eller tannkrem. Det er et konsept.

12:00 a.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home