torsdag, mai 03, 2007

si din mening:

HVEM ER DE GÆRNESTE PÅ VENSTRESIDA?

Inspirert av Morten Drægnis kåring av de elleve beste rødbloggene har jeg laga en kåring sjøl. Her skal du få være med å kåre de gærneste folka på norsk venstreside. Jeg har tatt med både organisasjoner og ymse andre fenomener. Samtlige har hjemmesider du kan besøke for å dømme sjøl. Enjoy.

Tjen folket!
Not your average Joes! Stalinistene i ml-gruppa Tjen folket! blei kasta ut av AKP og Rød Ungdom etter striden om SOS Rasisme rundt 1997. Her dukka det opp historier om både medlemsjuks, svindel og økonomiske misligheter. Sida de ikke fikk lov til å være med i kommunistpartiet mer valgte de å starte sitt eget lille foretak. Legenden sier at Tjen Folket! blei starta av SOS Rasismes økonomiansvarlige Kjell Gunnar Larsen. Organisasjonen har dog bare ett offentlig kjent medlem, talsmann Henrik Ormåsen. Hva de gjør for noe? Tja. Det går rykter om noen heftige fester i Ullensakertraktene. Dessuten vil de gjerne være et slags venstrekorrektiv til AKP, som de anser som et sosialdemokratisk partiprosjekt.

> Hjemmeside

Målmannen
Det er muligens litt på kanten å hevde at disse befinner seg på venstresida, men ryktet vil ha det til at flere i klikken rundt det vesle tidsskriftet har bakgrunn fra Rød Ungdom. Det mest oppsiktsvekkende ved denne gjengen er deres ukritiske og betingelsesløse støtte til Israel. De regner seg som antiimperialister i kamp mot det de kaller islamsk imperialisme. Dette har blant annet ført til at de omfavner skribenter som Christen Krogvik, mest kjent fra det høyeesktreme bladet Nation & Kultur. Ellers kan de friste med kanskje verdens mest dogmatiske språkpolitikk under overskrifter som
Me - eit sernorskt ord eller Språkdogmi fyrst, deretter bokmålsveldet. For noen nummer sida prøvde de seg på aktuell debatt om viktige venstresidesaker og skreiv blant anna om Den økonomiske stoda i høgnorskrørsla. Målmannen er ellers kjent for å ha et noe anstrengt forhold til Norsk Målungdom. Det var for eksempel folk fra Målmannen som anga tidligere kamerater i Målungdommen for medlemsjuks.
> Hjemmeside

Ml-gruppa Revolusjon!
Denne gjengen er av de mer sympatiske gærningene på ytterste venstrefløy. Revolusjon! er albanister og valgte side for Arbeidets Parti i Albania mens vi andre fortsatt heia på Mao, sånn på midten av søttitallet en gang. Revolusjon! lager et ikke så halvgærnt nettmagasin og driver en del fornuftig frontarbeid blant annet i forhold til EU og antiimperialisme. Revolusjon! har dessuten fungert som fraksjon i Rød Valgallianse fram til stiftelsen av Rødt. Om gruppa har tenkt å være med videre i Rødt forefaller noe uklart da de inngår i det partibyggende prosjektet Komunistisk Plattform (m-l). Alt i alt en sympatisk gjeng, men allikavel - Albania som forbilde?
> Hjemmeside

Kommunistisk Plattform (m-l)
Hvem denne nye lilleputtorganisasjonen består av er ikke helt klart. KP (m-l) blei oppretta under prosessen for å slå sammen RV og AKP som en reaksjon på at Norge ikke lenger ville ha noe kommunistparti. Både Revolusjon! og NKS er tilslutta KP (m-l), så de er vel kanskje en åtte-ti stykker. De regner seg som et partibyggende prosjekt med sikte på å danne et nytt kommunistparti. På organisasjonens ganske fine nettsider gjør talsmann Kjell Arnestad det klart hvorfor han ikke kan si noe særlig om prosjektet enda. Men ett er sikkert - KP (m-l) kjemper for proletariatets diktatur.
> Hjemmeside

Leftist trainspotters
Dette er strengt tatt ingen organisasjon, men en epostliste. Ryktet vil ha det til at listedeltakerne forutså både kuppet i Venezuela og Castros sjukdom lenge før norsk presse plukka det opp. Leftist Trainspotters er ei nerdeliste for og av sekterister verden over. En av de flittigste brukerne er vår hjemlige onkel Tron Øgrim. Da epostlista feira sin ettårsdag i 1999 trykte de opp t-skjorter med påskriften Shit - let's split! Nuff said!
> Hjemmeside

Norges Kommunistiske Studentforbund
Et skikkelig søttitallsspøkelse! NKS er rundt fire medlemmer og var inntil stiftelsen av Rødt AKPs studentorganisasjon. Et av de noe uortodokse trekka ved NKS er fraværet av ordinære organisasjonsprinsipper. For eksempel er siste lovlig valgte leder Hans Olav Brendberg, mannen som blei kasta ut av RV på grunn av antisemittisme. Og Brendberg har ikke vært student på noen år, for å si det sånn! Ellers har de en dødskul logo med både hammer, sigd og kalasjnikov. NKS er tilslutta KP (m-l).

> Hjemmeside

Frontlinjer
Frontlinjer er som navnet skulle tilsi ikke redd for konfrontasjoner med resten av venstresida. Tidsskriftet har bare eksistert noen måneder og kun kommet med ett nummer. Til gjengjeld har de gode og oppdaterte nettsider. I Frontlinjer #1 kunne man blant annet lese en slakt av det borgerlige Verdens soiale forum, en slakt av det blodfattige Fredsinitiativet og en slakt av Internasjonale Sosialisters inkonsekvente antiimperialisme. Bra folk, med andre ord! De fleste i redaksjonen har bakgrunn fra AKP. Vi gleder oss til å se hva slags krumspring denne gjengen finner på framover.
> Hjemmeside


Internasjonale Sosialister
Holder norsk trotskisme i hevd. IS er mest kjent for sitt usannsynlig utrettelige engasjement for avisa Sosialistisk Arbeideravis. Makan til agressive salgsmetoder skal du jaggu leite lenge etter. Ellers vingler de ofte mellom SV og RV og har nylig endt opp med IKKE å gå inn i Rødt. Det er kanskje like greit, for de er fortsatt helt på trynet i det nasjonale spørsmål. Ellers er det åpenbart at norsk venstreside har bruk for ei trotskistisk sekt. IS gir ut bladet Gnisten etter at Sosialistisk Arbeideravis blei for dyr og tidkrevende. Medlemmer av IS har gjerne et anstrengt forhold til ishakker.
> Hjemmeside

Avlegg stemme her. Bruk gjerne kommentarfeltet til å argumentere for/utdype ditt syn.
.

Etiketter: , , ,

26 Comments:

Blogger Fjeldstad said...

Hvorfor har du ikke med alle andre smågrupper som Mot lønnsarbeid o.l.

Sjekk ut Mot lønnsarbeid på http://www.mla.no

10:29 a.m.

 
Blogger Lars said...

Frontlinjer er de gærneste selvsagt :-) trenger det egentlig å begrunnes?

12:10 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Uh ... Jeg vil stemme på minst tre-fire stykker! Faen så vanskelig du skulle gjøre det, da.

3:04 p.m.

 
Blogger Brage said...

jokke: Det er masse smågrupper som kunne vært tatt ut. Kommunistisk Arbeiderforening for eksempel og en hel haug med anarkistgrupper. Utvalget er selektivt etter personlig smak.

lars: Begrunnelse mottas med takk! ;)

tiram: Sånn har vi det alle samma!

3:48 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Øhm.. Norge vil være uten ett kommunistisk parti når AKP blir lagt ned? Hvor mye følger dere egentlig med? NKP lever enda. Men de arrogante jævlene i RV og AKP (Rødt) later som dem er de eneste.

3:50 p.m.

 
Blogger Morten said...

Fin kåring! Men hvor har Rødt! tatt veien?

:)

7:45 p.m.

 
Blogger Kjetil said...

Dei største galningane på denne lista er sjølvsagt Målmannen. Men det å definera dei inn på venstresida gjer jo deg til ein av dei aller største galningane på venstresida.

Eg synest galning er mykje tøffare enn gærning. Det kjennest som eit sterkare uttrykk, liksom, sjølv om det eigentleg berre er den rette skrivemåten av det same ordet.

Ten Folket er min favoritt, trur eg.

12:21 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

3-4 medlemmer. Hah!

4:14 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Du er faen meg den gærneste av alle på venstresida. Ingen over, ingen over det igjen.

9:46 p.m.

 
Blogger Sigurd said...

Endte opp på NKS... Imponerende at de har overlevd så lenge... Må være noen som har studert i 30 år som holder det i livet?

2:38 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Men, men, men.... Hva med gamle, gode NKP?
Hvor gal må man ikke være for å savne Sovjetunionen? De fortjener likevel kudos for å fortsatt gi ut Frihet og samle 1000-2000 stemmer ved hvert valg. Jeg synes absolutt de gamle sovjetkommunistene fortjener en plass her.

2:50 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Åh, du har glømt de gærneste av de gærne, nemlig ANORG (ANarkistenes ORGanisasjon). Stort sprøere en dem blir du ikke, anarkister for NATO, mener Norge i dag er 57% anarkistisk, sender ut trusselbrev til alle som bruker begrepet anarkist uten deres godkjennelse. Sosialøkonomer på speed...;-)

Noe helt annet: Kan noen forresten forklare meg hva det er RU krever av Blitz? Underkastelse og vasall-ed til formannen? At Lillevolden kommer krypende til sentral-ledelsen med bønner om tilgivelse? WTF?

10:58 a.m.

 
Blogger Lars said...

Action speaks louder than words, Brage. Vi taler der andre tier. Og i tillegg til å tale, har vi tenkt å gjøre noe også, ganske snart.

Om dette egentlig er argumenter for at vi er så gærne er kanskje et ubehagelig sidemoment, hva gjelder denne kåringen.

7:22 p.m.

 
Blogger Elvis Bling Laden said...

Jeg gir min stemme til ANORG. Ellers leste jeg avisa til Mot Lønnsarbeid, og den var jo ganske morsom. De mente at de verken var kommunister eller anarkister, og.. Vel.. de er vel enda en merkerlig blanding. Virker på meg som om det er en dash dogmatisk Iraner-kommunisme, og en dash norsk hasjrøykeranarkisme. Men det er mulig jeg bommer også.

Kul gjeng, helt klart.

Men siden ingen av dem får være med i avstemmninga, så må det bli NKS. Det er en mytologisk organisasjon som gjennom hele min ungdomstid har blitt nevnt som en del av ML-rørsla, men som jeg aldri har møtt noengang! Jeg har aldri sett dem, eller hørt om at de har gjort noe. Men en gang, et lite øyeblikk i en lunchpause når jeg jobba oppe på blindern, så så jeg er løpeseddel (!) utgitt av NKS. Den var også ganske fantastisk, da den handla om Karl Marx sin fortreffelighet. han har bidratt til det faget, det faget og det faget. Det er jo litt rart å dele ut sånne løpesedler og tro at du driver med politikk..?

Så altså; NKS, it is.

11:30 p.m.

 
Blogger Brage said...

ANORG burde vært med, helt klart. Men jeg har liksom valgt å fokusere på folk med ymse tilknytting til den sosialistiske venstresida. Det er ellers opptil flere andre anarkistopplegg som kunne vært med.

Kanskje jeg skulle kåre Norges gærneste blogger også?

1:47 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Hei, Brage. Du hakke skjønt mye av hverken orging, teori eller praksis. Bare det å gjøra et stort skille mellom den kommunistiske ideen og den anarkistiske vitner om AKPs mangelfulle skoleringsopplegg. Vi i TF er kanskje hakke mer beinharde enn deg, men du og dine like i det postmodernistiske sosialdemokratiske partiet Rødt er venstresidas minst skolerte.

5:05 p.m.

 
Blogger Brage said...

oswald gaupe: Du har rett. Jeg har ikke skjønt noenting og jeg tar uforbeholden sjølkritikk for ikke å være beinhard nok. Jeg lover å lese hele fembinds-serien med Mao og alle tolv binda i Lenin-serien. Kan jeg få leke med dere da?

6:35 p.m.

 
Blogger Jaja said...

Eg tykkjer du kunne nemnd at eg er talsperson i NKS. Dersom du tykkjer eg er galen også, så kom gjerne med reine ord. Men det er rart at eg som talsperson i NKS og Kjell Arnestad som talsperson i KPml nyt så stor respekt i Nei til EU. Der har me til og med tillitsverv av ein langt annan karakter enn me nokon gong ville fått i Raudt.

Og den respekten TF'arar faktisk har i SOS rasisme. (AKP er lagt ned, eg er fri mann og vagabond og gjer meg opp mi eiga meining om SOS og TF)

Går også ut frå at wikipedia-artikkelen om meg snart er oppe og går att. Og ærleg talt - få vekk fascistane i Maalmannen frå lista.

2:04 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Kamerat, du kan få gå på studiesirkel hos oss viss du vil. Eventuelt så kan du møte noen fra oss som du kjenner og diskutere behovet for gjennreising av et kommunistparti i Norge med de. Det syns jeg er mest fruktbart.

3:17 a.m.

 
Blogger Brage said...

Herrejemini! Hva med litt sjølironi?

12:52 p.m.

 
Blogger OL said...

Det som egentlig gjør oss i Tjen folket til de mest galne, er at de blir så intenst forhatt av folk som står oss relativt nærme.
Brage for eksempel, kan sikkert heller tenke seg å dra en mimir og skryte av å ha havna på fylla med ungehøyrelederen, enn å bli sett offentlig som tf-er.
Likevel vet han innerst inne at tf er den eneste organisasjonen som fullt og helt dekker hans politiske syn.

Det er det som er virkelig skummelt med tf. (Kanskje bortsett fra at man ikke vet heeelt hvem vi er ... ;) )

1:12 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

lol. Jeg vil allikavæl få påpeke at oss i Anarkist-royalistisk fraksjon er mye sprøere en dere alle sammen. Drit i politikerne, heia Kongen. Lenge leve det opplyste syndikalistiske enevelde. Magnus Rex!

4:13 p.m.

 
Blogger Misha BB said...

Men du har jo glemt de gærneste på venstresida i HELE VERDEN, nemlig de som du har bilde av i bloggposten:
Det russiske Nasjonalbolsjevikiske Partiet.

Tekst og bilder her:
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Bolshevik_Party

4:06 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Sjølironi er reaksjonært. Det burde du som går rundt og kaller deg kommunist vite! I det lite kjente, men umåtelig betydningsfulle skriftet "Hvem må lynsjes?", tar Lenin et grundig oppgjør med alle former for ironi, og avslører at humor er imperialismaktenes redskap. Forøvrig ikke så forbausende at "kommunister" som støtter opp om "partiet" "rødt" ikke har fått med seg dette helt elementære stykke marxisme.

5:31 p.m.

 
Blogger Marøy said...

Målmannen som eg er nokso nært knytt til vert umtala som både eit tidsskrift for galningar og på vinstresida. Vel, eg veit ikkje kor mange galningar som held bladet vårt, men eg er korkje på vinstresida eller knytt til Raud Ungdom. Eg hev derimot ei fortid i Unge Høgre som eg ikkje skjemst av.
Det er elles eit stort kompliment um nokon sosialistar vil umtala meg som galning. Eg tenkjer med varme på alle dissentarane i det gamle Sovjetunionen og på Gorbatsjov som uttala at i Sovjetunionen sperra ein inne folk som Ronald Reagan. Er folk so desperate, so hev me kannhenda ei god sak som det er verd å arbeida for. Takk for umtanken.

12:27 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Høgnorsken forfell dag um annan! Stendig kan ein lesa fråsegner i ålmeinta som er skrivne av folk sum seier seg å vera Høgnorskarar, men som er så forståeleg skrevne at dei umenntrentelegs kan lesast av mangmann! Det er skræmeleg! Hevi ein gløymd at målet ikkje er noko ein berre "kommuniserar med", men fysst og framattens noko ein nyttar for å skilja seg frå skrælingar, Oslofolk og kommunistar? Hevi islamistkommunistane teke over Målmannen?

9:54 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home