søndag, februar 11, 2007

afghanistan:

KRIGSFORBRYTERE OG KRIGENS OFRE

I slutten av januar vedtok det afghanske parlamentet en lov de kaller Plan for nasjonal stabilitet. Loven frikjenner langt på vei alle Afghanistans krigsforbrytere. Den slår blant annet fast at "all opponents who fought each other in the past two and a half decades should be attracted to the national reconciliation process and should forgive each other and they should not be dealt with through legal and judical channels". Mange av nøkkelposisjonene i Afghanistan, i parlamentet og øvrige myndigheter, besittes av personer som anses for å være krigsforbrytere av ulike menneskerettighetsorganisasjoner. Vedtaket er i stor grad pressa gjennom av de som ville rammes ved en eventuell straffeforfølgelse av krigsforbryterne i Afghanistan. FNs Høykomissær for menneskerettigheter har ytra seg svært kritisk til den nye loven. I et presseskriv fra Høykomissæren heter det at loven vil underminere prosessen for å sikre langvarig fred gjennom å gjenreise lov og orden i Afghanistan.

Norge bidrar i okkupasjonen av Afghanistan og hevder å arbeide for å utvide demokratiet i landet. Nasjonen Norge har derfor et ansvar for å bruke sin stemme til å kreve at krigsforbrytere i Afghanistan stilles for retten. Dette er et helt nødvendig skritt på veien mot demokrati og stabilitet. Slik situasjonen er i dag vil denne nye loven forverre sikkerhetssituasjonen i Afghanistan og gjøre det enda farligere for krigsofre og flyktninger å returnere til hjemlandet. Afghanske flyktninger trenger nå mer enn noensinne beskyttelse fra krigen, okkupasjonen og de afghanske krigsherrene.

· STILL KRIGSFORBRYTERNE FOR RETTEN
· LA DE AFGHANSKE FLYKTNINGENE BLI

Støttenettverket for afghanske flyktninger og Afgan Refugee Comittee inviterer til demonstrasjon lørdag 17. februar, kl. 14.00. Vi går fra Jernbanetorget, forbi FNs Oslo-kontor og ender opp foran Stortinget.

Dødelig asylpolitikk

Undertegnede har dessuten en artikkel om de afghanske flyktningene på trykk i siste nummer av tidsskriftet Rødt! Den handler om hvordan flyktningene blir skadelidene på grunn av norske politikeres behov for å framstille Norges militære engasjement i Afghanistan som vellykka.

Artikkelen kan leses her, men det beste er sjølsagt å tegne et abonnement.

Etiketter: , ,