onsdag, mai 09, 2007

rettferdighet for obiora:

KAMPEN FORTSETTER!

I går klarte vi endelig for alvor å sette rasismen i politiet og politivold på den politiske dagsordenen. Det er ikke et sekund for tidlig. For oss som har jobba med asylpolitikk er fordommer og rasisme fra politiets side et dagligdags fenomen. Trakassering og forskjellsbehandling av nordmenn med mørk hud forekommer i stor utstrekning. Ikke bare er det mange med rasistiske holdninger ansatt i politiet, men politivesenet som institusjon har en rasistisk funksjon i dagens Norge. Likhet for loven er en latterlig illusjon i rettsstaten Norge. Det er altså ikke sånn at en direktør i blå dress får samme behandling som en sosialklient i hølete dongeri. Dette veit politiet å benytte seg av. Samvirkelagets Don Martin traff spikern på huet i sin appell i går: - Det var ikke politimennenes hensikt å drepe Obiora fordi han var afrikaner. Men politivold rammer ikke tilfeldig. Den rammer underklassen i samfunnet. Den rammer de politiet veit at de kan banke opp uten at det får noen konsekvenser.

I går var det demonstrasjoner en rekke steder i Norge, blant annet i Trondheim, Oslo, Bergen og Skien. Demonstrantenes krav var enkle og rimelige. Vi krevde at Riksadvokaten ikke tar Spesialenheten for politisakers vedtak til følge, men anlegger sak mot Trond Volden og de tre andre politimennene som pågrep Eugene Obiora på en sånn måte at han mista livet. Vi krevde en uavhengig gransking av saka der ikke kolleger etterforsker hverandre. Vi krevde at når politiet dreper fattige innvandrere så skal det få konsekvenser. Ulike talsmenn for politiet viste liten forståelse for disse krava. Justisminister Knut Storeberget var også ute og prata til demonstrantene i Oslo. I god politiker-pisspreik-stil oppfordra han demonstrantene til ikke å være sinte og at vi måtte høre på hva han hadde å si. Problemet var at han ikke egentlig sa noe som helst av betydning for saka. Ikke være sinte? Når justisministeren på dårlig fordekt vis avfeier hele problematikken med rasisme i politiet og nekter å beklage overfor venner og familien til Obiora at politiet tok livet av han, forbeholder jeg meg retten til å være sint!

Eugene Obiora har blitt norges Rodney King. Saka er ikke bare en høyst konkret og virkelig tragedie, den har blitt et symbol på den undertrykkelsen og urettferdigheten nordmenn med feil hudfarge eller trang økonomi utsettes for av statens voldsmonopol. Til å begynne med ville ikke pressa skrive om denne saka. Det var liksom bare enda en død neger. At den nå har blitt vårens heiteste politiske sak kan vi takke Leftpunch, Respekt, Samvirkelaget, bloggnorge og mange andre gode aktivister for. Kanskje også Politiets Fellesforbund som har utvist en kollegial lojalitet som grenser til det makabre og nødvendigvis må føre med seg reaksjoner. Nedafor har jeg lista opp gårsdagens og dagens viktigste oppslag og kommentarer om saka:
Kampen fortsetter! Og det ganske snart. Vi skal sørge for at denne saka ikke ender med Spesialenheten for politisakers henleggelse og skiper derfor til ny landsomfattende aksjonsdag allerede 19. mai. Da blir det demonstrasjon fra Jernbanetorget kl. 14:00. Ta med alle venna dine og møt opp!
.

Etiketter: , , ,

5 Comments:

Blogger NOFMAPN said...

Bonk! Don Martin er i to ord. Ellers er du en heidundranes mann

4:47 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Enn at du har kutta meg fra bildet! Jaja... ;) Jeg går lengst til venstre (utaor bildet du har lagt ut).

mkh kenneth

6:08 p.m.

 
Blogger Brage said...

Don Martin: Hmm, dreiv ikke du og stressa med at det ikke var to ord her for noen år sida? Har det vært et linjeskifte her?

Kenneth: Sorry, va'kke plass. Estetikk!

6:37 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

kaller du meg feit OG stygg?

6:08 p.m.

 
Blogger FascistBaby said...

Ber alle om å boikotte papirutgaven av VG inntil videre - altså ikke kjøpe den selv.

Les gjerne mer om dette i bloggen min; MEDIAOVERSIKTEN.

Ha en god helg!

8:44 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home