torsdag, mars 08, 2007

dagen i dag:

GRATULERER!

Tumleplassen gratulerer alle sine lesere med kvinnedagen og oppfordrer folk til å gå i tog og slikt som sømmer seg. I år er det dessuten et ekstra fakkeltog på Grünerløkka som går gjennom strøket der det har vært en rekke voldtekter og voldtektsforsøk den siste tida. Oppmøte på Olaf Ryes Plass 22.30.

Ellers oppfordrer jeg alle bloggere til å kikke innom 0803 som er en egen åttende mars-portal med drøssevis av blogginnlegg om feminisme, likestilling og kjønnsspørsmål. Den er laga av den brillefine gjengen bak Sonitus. For min egen del håper jeg å få til et innlegg om kvinnelønna hvis tida strekker til i disse partistiftelsestider.

Sjekk dessuten ut åttende mars-nummeret av tidsskriftet Rødt!

For dem som aldri blir fornøyd og vil sloss året rundt kunne jo kanskje Kvinnefronten eller Ottar være noe.

Til slutt: Åssen blei åttende mars den internasjonale kvinnedagen?
.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Komentar før Georg Orwell

Utvikling går i riktig retning.
År 2007.
Kyskhetsbeltet på og hiv nøkkelen ?

Det Herrens år 2001.

Historien gjentar seg, første gang som tragedie, andre gang som farse.
Religion er opium for folket.
Aksept av forakt
annonse


Skal norske jenter innrette seg etter et formørket og reaksjonært kvinnesyn for å unngå å bli voldtatt av ikke-vestlige menn?

UTENLANDSKE MENN misforstår, sier professor Unni Wikan i gårsdagens Dagblad. Når så mange som 65 prosent av anmeldelsene av voldtekt i Oslo i fjor gjelder ikke-vestlige menn, må norske kvinner selv ta en del av ansvaret, sier sosialantropologen Wikan.

- Det er forståelig at en del menn fra ikke-vestlige land opplever at de får seksuelle invitter fra norske kvinner som på sin side bare gjør det som er normalt for norske kvinner , sier Wikan. Hun mener kvinner her i landet må innse at vi lever i et flerkulturelt samfunn, og innrette seg deretter.

DET ER OVERRASKENDE at Wikan her i realiteten understøtter et av mannssamfunnets mest eklatante maktuttrykk, nemlig at voldtekt er offerets egen skyld. Ingen annen forbrytelse plasserer ansvaret hos offeret. «Bilen din ble stjålet. Det er din egen skyld, fordi du kjøpte deg så fin bil.» Slik er det ikke. Men kvinner med trange topper, høye støvler og korte skjørt, de har bare seg selv å takke om de blir voldtatt. Etter mange års kamp er dette synet i ferd med å bli foreldet i rettsapparatet.

DESTO MER SKREMMENDE er det at Wikan bruker ordet «innrette seg». I praksis betyr det at ikke-vestlige menn som kommer til Norge med et kvinnesyn vi for lengst har forlatt, skal få definere virkeligheten. I sin ytterste konsekvens betyr det at norske kvinner skal gå med sjal og slør for å unngå å sende feil signaler til deler av det flerkulturelle samfunn. Prinsippet må være motsatt. Menn som kommer til Norge må lære seg hvordan samspillet mellom kjønnene fungerer her i landet. At en bar mage eller en invitasjon hjem ikke er det samme som ok til sex.

MOTEBILDET er utfordrende for øyeblikket. Innflytelsen fra pornofilmer og sexindustri er tydelig. Selv det sedate postordrefirmaet Ellos selger dametøy som ser ut til å komme rett fra Reperbahn i Hamburg. Selvsagt er det forståelig at det kan gå i ball for en mann som hele livet har lært at lett antrukne kvinner er horer, men den tillæringen av kulturelle signaler har han selv ansvaret for å ta. Et slikt krav er verken rasistisk eller innvandrerfiendtlig.

I SOMMER var jeg i Nord-Pakistan. Det er et område som kjønnsmessig likner på det Taliban-styrte Afghanistan. Det er ikke en kvinne å se i gatene. Det er som om en kjønnsstyrt nøytronbombe har falt.

Selvsagt innrettet vi oss etter skikken der vi kom. Midt i den varme solsteika dekket vi oss til. Min tenåringsdatter og jeg brukte langermede skjorter, lange bukser, og vi var alltid tildekket av sjal på hodet. Hadde det vært naturlig å sprade rundt i bikini og så få en sosialantropolog til å fortelle at slik var sedvanen i Norge, landsbyens menn fikk vær så god ta til vettet og «innrette seg» etter det?

SELVSAGT IKKE. Respekt og vanlig folkeskikk tilsier en lydhørhet overfor hva som er gjeldende norm. Det må man også kunne vente av innvandrende menn ute på det åpne kjønnsmarked i Norge. Egne kulturelle særtrekk er man selvsagt fritt til å leve ut i andre sammenhenger.

Unni Wikan har sikkert rett i at voldtektsmenn i de fleste muslimske land knapt blir straffet, og at det er vanlig tankemåte at kvinner selv har skylden for voldtekt. Men det er ikke «rimelig» at man tar med seg slike holdninger når man flytter hit til landet.

JEG KAN FORSTÅ Unni Wikans advarsel som en mors råd idet datteren går ut om kvelden. - Ta ansvar, pass på deg selv og her er penger til drosje hjem.

Men som innspill i en debatt om økningen i anmeldelser av ikke-vestlige voldtektsmenn, blir saken snudd på hodet. Voldtekt er først og fremst et uttrykk for forakt og overgrep, mindre knyttet til seksualitet. Denne forakten bør vi bekjempe, framfor å innrette oss etter den.

12:20 a.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home