mandag, desember 11, 2006

julehandel hos Tumleplassen:

ET AVBREKK FRA JULEGLITTER OG SJU SORTER!

Det nærmer seg jul og tida for å gå fullstendig fra konseptene for å overgå fjorårets demonstrasjon av nordmenns perverse kjøpekraft. Handelsstanden ler hele veien til banken, butikksjefene knar seg sjøtilfreds i skrittet og du forbanner dine grandtanter som nekter å dø og dermed koster deg noen hundrelapper av dine surt opptjente kroner i år også. Tumleplassen har for vane å komme med gode tips når julestrida tar overhånd og du spyr bare av tanken på flere pepperkaker og mer julegrøt. Vi presenterer her et utvalg herlig politisk korrekte julegaver som passer for alle politisk interesserte eller kanskje for de som er bekymringsverdig uinteressert. Nytt av i år er at du kan bestille direkte fra Tumleplassen. Sjekk dessuten ut årets radikale julenøtter!

6-timersdagen på Kellogg's
av Benjamin Kline Hunnicutt

Kellog's corn flakes er kjent for mange. Kellog's 6-timersdag er derimot ukjent for de fleste, sjøl om den eksisterte fra 1930 helt fram til 1985. Før i tida var det en helt alminnelig idè, også blant det amerikanske borgerskapet, at effektiviseringa av produksjonen måtte medføre reduksjon i arbeidstida. Kellog-arbeiderne forteller i denne boka om økt samfunnsaktivitet, bedre familieliv, tid til huslig sysler, tid til idrett og hobbyer. Mer fritid betydde mer kontroll over livet. Denne boka presenterer ideene bak, hvilke krefter som sto mot hverandre og arbeidernes erfaringer. Et godt redsskap for å utvikle argumentasjon for arbeidstidsforkorting! Boka er oversatt og ugitt av For 6-timersdagen.

Bejnamin Kline Hunnicutt er professor i historie ved universitetet i Iowa. Boka koster 120 kroner.


Arbeidsmiljøloven, sykefraværet og sekstimersdagen : artikler i utvalg
Av Ebba Wergeland

Ebba Wergelands er spesialist i arbeidsmedisin og denne boka inneholder hennes viktigste arbeider gjennom de siste femten åra. Boka berører sentrale temaer knyttet til den siste revisjonen av arbeids-miljøloven, forutsetningene for videreføringen av IA-avtalen og debatten rundt en mulig innføringen av sekstimers normalarbeidsdag. Boka er et viktig og opplysende bidrag til diskusjonen om velferdsstatens framtid og tar tak i sentrale problemerstillinger som fattigdom, arbeidsløshet og utstøting fra arbeidslivet, problemer som hjemsøker Norge uansett hvor rike vi synes å bli. Denne boka er et must for tillitsvalgte og faglige aktivister i alle bransjer.

Ebba Wergeland jobber til daglig ved Arbeidstilsynet i Oslo. Hun har lang politisk erfaring som radikal sosialist og er svært profilert i kvinnekampen, Palestinasaken, bekjempelsen av helsefarlig arbeid og innføringen av sekstimersdagen. Boka koster 248 kroner.


People’s war and women’s liberation in Nepal
Av Hisila Yami

Denne boka gir gjennom femten artikler en spennende skildring av det maoistiske opprøret i Nepal i kvinneperspektiv. Boka viser hvorfor folkekrigen har så stor tiltrekningskraft på landets kvinner og hvordan de sosiale reformene i de autonome delene av Nepal har bedra kvinners kår radikalt. Forfatteren berører også viktige spørsmål knytta til videre kvinnefrigjøring og utfordringer rundt å styrke kvinners posisjoner innafor folkehæren, maoistpartiet, den nye statsdannelsen og den breie demokratibevegelsen. Alt i alt en god innføring i det politiske grunnlaget for maoistopprøret i Nepal.

Hisila Yami, bedre kjent som Comrade Parvati, er en av de viktigste kvinnelige lederne for maoistene i Nepal. Hun er utdanna arkitekt i India og har lang bakgrunn fra den radikale kvinnebevegelsen. Etter starten på folkekrigen i 1996 gikk hun under jorda og har arbeidet i ledelsen for maoistene siden. Boka koster 100 kroner.


Urent farvann! - ei bok om triangelet Color Line, Sjømannsforbundet og Staten
Av Erling Folkvord

Den siste boka til Erling Folkvord handler om det som skjer når en av landets største skipsredere, toppledelsen i et fagforbund og statens kontrollører slutter å opptre uavhengig av hverandre. Disse tre partene utgjør et triangel. De skal samarbeide. Men de skal også ivareta ulike, og til dels helt motsatte interesser. Hovedaktøren er Olav Nils Sunde, kapitalisten som selv forteller at han i siste øyeblikk ble berga fra økonomisk ruin i 1988 fordi ei konkurrerende bedrift i Tsjekkoslovakia ble ødelagt av ei ulykke. I dag bruker Olav Nils Sunde statsstøtte og statlige særordninger som krykke. Rederiet hans heter Color Line. Økonomisk sett er det et statsrederi. Men Olav Nils Sunde er eier, med barna Camilla og Alexander som medeiere. De tre er blitt rike på de manges slit, svært rike. Også på fergene i Skagerrak er det to slags folk: De mange som arbeider, og de få som snylter. Det er to slags tillitsvalgte også: De mange som stiller opp for arbeidskameratene sine, og de få som smisker for reder og skipsledelse.
Erling Folkvord er kjent som hovedstadens korrupsjonsjeger nummer èn. Han er miljøarbeider og sitter i bystyret for Rød Valgallianse. Han er også RVs hittil eneste stortingsrepresentant. Boka koster 100 kroner.


Rødt! – marxistisk tidsskrift

Tidsskriftet Rødt! må kunne sies å være landets beste marxistiske tidsskrift. En uavhengig redaksjon leverer minimum fire nummer i året med analyse og debatt med stor politisk spennvidde. Her kan du lære om politisk økonomi, arbeidsliv og faglige spørsmål, internasjonal politikk og ideologiske spørsmål. Hvert nummer inneholder dessuten aktuelle bokanmeldelser. Ett års abonnement koster 240 kroner og inkluderer eventuelle ekstranummer.


Noe som frister? For å få fatt i godsakene skriver du bare en mail til blirf@online.no. Husk å sende med fullt navn og adresse og skriv om du vil betale på forhånd eller få pakka i postoppkrav. Ved forskuddsbetaling er vi er rause nok til å betale portoen for deg.

Som en ekstra julegave til våre lesere presenterer vi til slutt Tumleplassens radikale julenøtter. Vi anbefaler same procedure as last year og ber deltakerne legge igjen stats i kommentarfeltet.

Etiketter: , ,

11 Comments:

Blogger Fjeldstad said...

Uten å bruke det lovlige hjelpemidelet internett fikk jeg 14 riktige ( egentlig 15 men trykka feil, litt for fort på Zapata spørsmålet, men pytt pytt)

1:14 p.m.

 
Blogger Brage said...

Internett er IKKE lovlig hjelpemiddel! Quizmasteren har alltid rett, også når han tar feil. Det eneste hjelpemiddelet som er tillatt her er ditt eget hue!

1:35 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

19 av 25, men det stridast vel om det du meiner er den sterkaste muskelen verkeleg er det. Det er også sagt å vere livmora. Måtte ty til nettet på tre av spørsmåla så du kan setje 16 i parantes.

3:15 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Har ikke nettet, men hvordan hopper en blåval?

Om tungen er den sterkeste muskelen, tja... Fra Wikipedia:

# The unexplained statement that "the
# tongue is the strongest muscle in the
# body" appears frequently in lists of
# surprising facts, but it is difficult
# to find any definition of "strength"
# that would make this statement true.
# Note that the tongue consists of
# sixteen muscles, not one. The tongue
# may possibly be the strongest muscle
# at birth.[citation needed]

--
C

6:46 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

"Du hadde 18 av 25 riktige!"

Og det burde så klart vært spurt om: Hvor er den sterkeste muskelen i menneskekroppen? -- uansett om det er sant eller ei.

7:11 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Jeg fikk også 18 rette. Pluss at jeg tippa at kjeven er sterkere enn tunga (åssen skujje den ejjers kjare å bite den ovej ;)

Merk at jeg tok testen i løpet av to-tre minutt på en betalingsautomat på flyplassen. Burde få pluss for sånt :)

8:16 a.m.

 
Blogger Mari said...

Eg fekk 12 riktige, mesteparten gjetta eg på. Du spør aldri om interessante ting som kven som er opphavsmannen til den moderne fiolinbogen, eller kva toneartar Mozart sine fiolinkonsertar går i. Hm, trur eg må laga mine eigen jolaquiz.

6:29 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Få ræva i gir sløve komunisthvalper. Det blir aldri noen revolusjon ved å løse julenøtter.

12:38 p.m.

 
Blogger Anna said...

Bare 12 av 25 riktige - må være all julematen som har gjort meg sløv. Blåhvalen hopper så klart i havoverflaten.

4:28 p.m.

 
Blogger Plateprateren said...

Takk for julegave,b-mann!

Litt av en smørje den blekka der, men jeg er vel forplikta til å lese den nå ;)

11:48 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

*Hopper* virkelig blåhvaler i havoverflaten?

Ville ikke tro de hadde fysikk til noe mer enn å bryte vannflaten. Finner ikke noe konklusivt på en.wikipedia.org, fint om du kan utdype.

1:26 a.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home