mandag, desember 11, 2006

ingen tårer:

AUGUSTO PINOCHET
(1915 - 2006)


De faller som fluer om dagen, folkets fiender fra fordums tid. Augusto Pinochet døde i dag av hjertestans, 91 år gammel. Som en kamerat av meg begeistra proklamerte i en tekstmelding; Pinochet er død! Nå gjenstår bare Håkon Lie og Margaret Thatcher! Chiles diktator gjennom søtten år har altså avgått ved døden, uten å ha blitt stilt til ansvar for sine forbrytelser. Helsa tillot ingen rettssak og Pinochet vil gå inn i historiebøkene som en ærlig og redelig diktator godt hjulpet av sine lojale støttespillere i USA. Den allerede nevnte britiske Jerndamen medgir gjennom en talsmann at hun er svært trist over sin gamle venns bortgang.

Pinochet frarøvet sosialisten Salvador Allende regjeringsmakta i Chile gjennom et CIA-støtta militærkupp i 1973. Sjøl satt han som øverste leder fram til 1990. Forsvarssjef var han fram til 1998 og han blei utnevnt til senator på livstid, men sa fra seg plassen i senatet i 2002. Han var en av USAs næreste allierte og lot den amerikanske nyliberalisten og økonomen Milton Friedman styre landets økonomi. Pinochet anklages for å ha ansvaret for tortur, bortføringer og drap på minst 3.000 venstreopposisjonelle chilenere. Til tross for at han sikra seg immunitet blei han under et besøk i London i 1998 arrestert etter en kjennelse fra en spansk domstol. Storbritania nekta imidlertid å utlevere ham til Spania og returnerte ham til Chile. Pinochet var sikta for både underslag og drap, men saka nådde altså aldri rettssalen på grunn av den aldrende diktatorens sviktende helse.

Tumleplassen kan bare gripe til vår sedvanlige kommentar i serien av politiske nekrologer - Ingen tårer for fiender av folket!

Etiketter: ,

5 Comments:

Blogger Comrade Arnfinn said...

HERLIG post, kamerat Brage!
En flott nekrolog!

1:14 p.m.

 
Blogger Ronny K said...

Made my day, for å si det sånn. Jeg følger opp med "Franco är död! Franco är död!":
http://www.omicronline.org/site/archives/00000189.shtml

2:25 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Håkon Lie og Margaret Thatcher blir dere ikke kvitt så lett.
De formerer seg og gjennoppstår der du minst venter det.

9:58 p.m.

 
Blogger meeeh said...

Jeg må jo medgi at jeg føler et visst ansvar for den tekstmeldinga gitt... Men du tok ikke med det sentrale - Håkon Lie kommer til å leve evig! Jeg sverger! Når vi andre, en etter en, blir lagt i graven, vil han sitte der. Flirende og utgammel, men fortsatt i live! Han er et ekte übermench (Evt. homo sovjeticus, om det passer bedre overens med din politiske legning)!

2:14 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Min blogrubrik är hämtad från nyhetsartikel skriven av Clas Aronsson och TT i dagens Sydsvenskan. Det behövs inget geni för att första vad jag kommer att skriva idag i min blog. Och, ni som tror nu att jag ska försvara Pinochet, ni har fel, för det är inte min avsikt.

Den 10 december 2006 kom nyheten att Chiles ledare från år 1973 till 1990, General Augusto Pinochet, har avlidit. Generalen blev av vänsterorienterade personer attackerad för att vara en mördare som har mördat över 3000 kommunister i Chile. Detta har jag även fått höra av några av mina egna vänner som kommer från Chile. I media beskrevs Pinochet som en blodtröstig diktator som inte alls var älskad av några chilenare.

Dock har denna nyhetsartikel som jag lästa idag, till min stora förväntning, visat en annan sida av samma mynt. General Pinochet beskrevs i denna artikel som en hjälte för tusentals chilenare. Enligt artikeln tog minst 60 000 chilenare farväl av Pinochet igår genom att defilera förbi hans kista. Cirka 5000 chilenare deltog vid mässan som öppnades av militärbiskopen Juan Barros Madrid. Flera tussen andra chilenare som inte kunna komma in på mässan kämpade för ett plats på militärhögskolans gård där General Pinochet skulle begravas, ”för att se kistan, framförd med häst och vagn, passera förbi folkmassan”.

I artikeln uttalar sig flera Pinochet anhängare. Ana Maria Gutierrez, som är en hemmafru, säger ”Vi skulle ha blivit ett Kuba om inte Pinochet hade agerat”. En annan anhängare, en ung man, ”berättar med hög röst hur hans far sköts ihjäl av kommunisterna”. En annan ung anhängare, en kvinna, ”tackar Pinochet för att hon föddes”. I artikeln framkommer att flera sådana historier och uttalanden fanns.

Så vad är sanningen? Var Pinochet en grym diktator eller en patriot som också hade många anhängare? Man anklagade Pinochet och hans anhängare för att ha mördat Salvador Allende, kommunistledaren som Pinochet gjorde kupp emot, men idag, trots att många av Allendes anhängare inte tycket det, har man kommit fram att Salvador Allende begick självmord. Det sägs också att USA stöttade General Pinochet i kuppen men hur sant är det? Idag är detta självfallet en allmän accepterad teori att USA och CIA log bakom kuppen, och mycket baseras på de så kallade ”bevis” som USA släppte ut under Clintons tid. Hur trovärdigt är dessa bevis?

För att kunna dra en slutsats vill jag koppla detta till den iranska Shahen. Man anklagade Shahen för att ha mördat tusentals iranier utan att man har diskuterat vem som mördades, när, hur etcetera. Självfallet förnekar jag inte att ett fåtal personer mördades men det är viktigt att diskutera i villa situationer. Några iranska kommunister dog under väpnade konflikter med polisen när polisen försökte arrestera dem. Kommunisterna börjar skjuta mot polisen och då blir jo polisen självfallet tvungen att försvara sig. Andra dog genom avrättningar, som t.ex. kommunisten och islamisten Golesorkhi. Golesorkhi planerade kidnappa drottningen och kronprinsen och därför dömdes till döden av domstolen. Golesorkhi fick en rättvis dom och hela procedurens sändes i TV så att allmänheten skulle se hur allt gick till. Av detta kan vi dra slutsatsen att man inte ska tro på allt man läser.

Sedan säger man också att Mossadegh, Irans diktator för ett väldigt kort tid under 50-talet, störtades genom en kupp med stöd av CIA. Åter baseras detta påstående på bevis som släpptes ut av CIA och böcker som CIA agenter skrivit. Dessa påståenden slås tillbaks ganska hård av de iranska monarkisterna med bevis. Iranska monarkister anser att det var en folklig resning emot Mossadegh och ingen kupp och heller speciellt inte med CIA:s inblandning. Orsaken till den folkliga uppresningen var Mossadeghs diktator som tvingade slöja på kvinnor som Khomeini gjorde, lät kommunisterna (Tudeh-partiet) härska i gatorna och slå och mörda meningsmotståndarna, stängde parlamentet etcetera. Tyvärr har inte de iranska monarkisternas åsikt blivit uppmärksammat. Varför? Varför är det så att när till exempel Dagens Nyheter skriver om Mossadegh så säger de inte att monarkisterna är emot teorin om att CIA log bakom Mossadeghs störtande? Varför skriver de bara den ena sidans åsikt? Varför är det ingen som frågar monarkister som själva var ute och skrek slagord mot Mossadegh, tillfördel för den iranska Shahen, om vad som hände enligt deras synvinkel? Av detta kan vi dra slutsatsen att man bör ifrågasätta påståenden om att Pinochet stöttades av CIA i kuppen emot Salvador Allende och forska kring ämnet.

Tycker det är verkligen odemokratiskt och omänskligt av media att berätta om bara den ena sidans åsikt och försöka gömma undan den andra sidans åsikt. Den iranska revolutionen sägs till exempel av västvärldens media och politiker vara en folklig revolution emot Shahen för att han var en diktator, men iranierna (speciellt Shahanhängarna som mig) håller inte med om det. Även de som själva var ute och skrek slagord emot Shahen under revolutionen säger idag att det var CIA och MI6 som tog Khomeini till makten och störtade Shahen.

Kommunisten Ali Esbati som var Ung Vänsters ordförande skriver i en rapport om Iran:

”revolutionen 1979 ’förklaras’ på alla möjliga sätt, till och med av människor som själva deltog i händelserna: ’Det var planlagt av MI6 och britterna långt tidigare’; ’CIA flyttade på Shahen när han blev för kaxig’.”

källa: http://www.flamman.se/utrikes.php?id=1520

11:59 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home