aint no party like the communist party:

Venstresidas i SVs egen bromblebamse Sherwe skreiv for ei tid tilbake om RVs strategi om å fylle rommet til venstre for SV og regjeringa. Jeg kan ikke huske at vi har vedtatt at akkurat det er vår strategi, men mange i RV snakker om dette som ei viktig oppgav for oss. Sherwe beklager seg videre over RVs stadige kritikk av SV og mener dette bare fører til sporadisk omrokkering på venstresida snarere enn noen helhetlig styrking av den. Det er det godt mulig han har rett i, men for min egen del syns jeg det er flott hvis SVs neglisjering av partiets egen politikk fører aktivister over til oss i RV. Man kan jo vri litt på spørsmålet og spørre seg om SV i regjering har styrka venstresida. Jeg trur ikke det. Jeg trur at SV ved å gjennomføre en helt annen politikk enn det medlemmene og velgerne forventer løper høyresidas ærend. Jeg trur langt på vei det er noe i lementesten.
Så hvorfor er dette relevant for RV? Hvorfor formidler vi vår politikk gjennom kritikk av "våre næreste venner"? Fordi vi så gjerne vil fylle den rollen SV har valgt å skyve fra seg. Vi vil være det folkets talerør SV burde ha vært. Der SV har latt regjeringskåtheten ta overhånd og de har vært mer opptatt av å være venner med Arbeiderpartiet ville vi forsøkt å ta vanlige folks kamper inn i maktas lokaler, enten det dreier seg om afghanske flyktninger som blir tvangssendt hjem til krig, ungdom som får fritidsklubbene sine lagt ned eller antikrigsaktivister som lurer på hva som foregår bak norske politikeres lukkede dører. Da RVs Erling Folkvord satt på Stortinget var hans viktigste oppgaver å hente informasjon ut til folk som trengte den og å reise krav på vegne av folk som ikke blei hørt av de konvensjonelle partiene. SVs problem er at partiet ikke har villet ta denne rollen, men har valgt å være lojale mot systemet og mot den sosialdemokratiske konsensus som hersker blant de styrende her i landet. Samtidig har partiet alltid profilert seg på typiske venstresidesaker og derfor høsta mye støtte når det har vært venstrevridning av ulik form blant folk. Det er dette som gjør at vi i RV blir så forbanna på SV. Vi blir fortvilla når Kristin Halvorsen blir fredsdronninga (nesten på samme måte som Anne Enger Landstein var nei-dronninga etter EU-valget i '94) samtidig som hun går i bresjen for norsk støtte til USA-imperialismen når hun trur ingen følger med. Dette er bare et av mange eksempler på politiske områder der SV framstår som et venstrealternativ står på riktig side, men løper maktas ærend når beslutningene skal tas. Eksempelet er svært godt og viser med all tydelighet hvorfor det bør eksistere et politisk rom til venstre for SV.
Sjøl om Halvorsen med venner er flinke til å forlede velgerne til å tro noe annet vil jeg uten å nøle påstå at SV er et proamerikansk krigsparti. Partiet støtta bombinga av Jugoslavia i 1999. Uavhengig av hva man mente om det sittende regimet er det vanskelig for et sosialistisk fredsparti å skulle forsvare å bombe sivile boligområder, TV-kanaler, sjukehus og så videre. SV klarte det med glans. RVs tilnærming til situasjonen var en ganske annen. Vi dro for å snakke med de norske gutta som skulle delta i denne operasjonen. Det fikk vi sjølsagt ikke lov til, men vi fikk i det minste overlevert et åpent brev til soldatene i Telemarksbataljonen. Vi var antikrigsbevegelsens framste talerør i denne krigen. På Stortinget kunne vi utretta enda mer.
SV støtta Bush sin start på "krigen mot terror". Denne støtta var så helhjerta at Kristin Halvorsen i den utvida Utenrikskomiteen 12. september 2001 gikk inn for bruken av NATOs artikkel 5 som forplikta Norge til å backe det kommende amerikanske angrepet. Dette var før det i det hele tatt var klart hvem vi skulle være med å gå til krig mot, men SV stilte opp og viste at amerikanerne alltid kan regne med norske sosialdemokraters støtte i sine rabiate herjinger kloden rundt.
Kristin Halvorsen og SV støtta begynnelsen på krigsforberedelsene mot Afghanistan i 2001 og videreførte denne linja i 2003 med støtte til USAs angrep på Irak, etter at krigen var i gang. Halvorsen uttalte til og med: "Alle demokrater må nå håpe at USA vinner så fort som mulig". RV håpa amerikanerne skulle tape krigen. Vi stod aleine blant de norske partiene i å støtte irakernes motstandskamp. Vi var aldri på lag med Saddam Hussein og hans reaksjonære diktatorregime, men vi anerkjente det irakiske folkets legitime rett til å sloss mot den folkerettsstridige (les: ulovlige) okkupasjonen. SV stod nok en gang på overgripernes side.
Sjøl etter at partiet kom i regjering har krigsstøtta fortsatt. SV har blant annet medvirka til at norske offiserer blei værende i Irak, at Norge har drevet opplæring av USAs "irakiske politistyrker", at Norge har bidratt med bombefly til USAs krig i Afghanistan, at Norge har deltatt i den internasjonale boikotten av en lovlig demokratisk valgt regjering i Palestina and so the list goes on. SV er til og med positive til norske krigsskip i det utbomba Libanon!
Rundt 1999 var det svære protester mot den proamerikanske linja i SVs utenrikspolitikk. SVere på grasrotnivå reiv av seg håret i fortvilelse over Halvorsen og resten av SV-ledelsens blinde lojalitet til krigshisserne og imperialistene over dammen. Dette opprøret blei effektivt knekt og protestene stilna. Dette er et av mange områder der det har oppstått et vakuum på norsk venstreside, eller om du vil et politisk rom til venstre for SV. RV skal og bør være partiet som samler de folka som ikke lenger kan stå inne for den norske konsensus i viktige utenrikspolitiske spørsmål. På sikt skal vi også ta denne kampen inn på Stortinget og i Utenrikskomiteen, samtidig som vi skal føre kampen videre på gata sammen med resten av antikrigsbevegelsen. Besvarer det noe av spørsmålet ditt, Sherwe?
8 Comments:
Mrpf.. Mulig jeg virker sur nå, Brage, men f**n heller; tror du det var noe som helst i dette her som jeg ikke var klar over? Jeg kunne jo svart, slik mange av mine partikamerater gjør, at vårt fredssvik bli peanutter i forhold til hvordan dine partikameraters støtte til morderregimer, terror og tortur, samt deres lefling med det totalitære har skandalisert sosialismen i det norske folkets øyne for all uoverskuelig framtid. Jeg kunne skrevet en lang, rasende post om hvor avskyelig det er at en mann som Tron Øgrim, som har dyrka både Mao og Pol Pot, har mage til å klatre opp på sin høye, moralistiske hest og snakke om "Bush og SVs krig". Men det gidder jeg altså ikke. Det er kontraproduktivt, selvrettferdig, smålig mig som ikke bidrar til noe bra.
Utgangspunktet mitt er at jeg gjerne skulle sett at det fantes en reell utfordrer til venstre for SV/regjeringen. Reell utfordrer betyr her noe i retning av et parti som kan klarer å bli representert på stortinget, som evner å (innimellom) sette dagsorden for en bredere offentlighet og som kan drive frem progressive forslag. RV har, så vidt jeg kan se, ikke denne type krefter i dag. Det meste jeg har skrevet i denne debatten er rettet inn på å finne ut hvordan RV kan komme dit.
Hvorfor bryr jeg meg?
a) Fordi det er viktig for norsk politikk. SV sitter i regjeringssaksa og kan ikke drive offensiv, radikal politikk, medmindre vi får med oss "våre regjeringspartnere" på det. Så lenge det eneste troverdige alternativet til SV finnes til høyre er dessuten rommet, skal vi si "noe begrenset", for oss som gjerne vil legge partiets kurs til venstre. Som venstre-SVer har jeg egeninteresse av et bra RV.
b) Fordi jeg kjenner mange bra RVere og ser at RV har stort uutnyttet potensiale - i form av noen av de skarpeste hodene og råeste medietrynene på norsk venstreside i stort.
Og, for siste gang, jeg har ikke på noe tidspunkt hevdet at RV skal slutte å kritisere SV eller regjeringen. Jeg kan til og med være at SV-kritikk skal og bør være et kjernepunkt i RVs strategi. Jeg har bare påpekt at rollen som bare kritiker er meningsløs. Man må forsøke å komme i en posisjon hvor kritikken blir hørt, og kanskje til og med tatt til følge. RV har for lenge siden etablert seg som SVs viktigste kritiker, uten at dette har styrket RV betraktelig. Forteller det noen noe som helst?
Forøvrig later en rekke RVere til å tro at den sittende regjeringen overhodet ikke har ført "rødgrønn politikk". Dette er selvfølgelig ikke tilfelle. I mine øyne er det så langt smått og puslete, men regjeringen har faktisk fått til en god del, som i alle fall vi "trøste-og-bære"-arbeidere er fornøyde med.
Til slutt, og for ordens skyld; Jeg er klar over at mange RVere bruker tida si på andre nyttige ting enn partibygging, slik som Nei til EU, fagbeveglsens og så videre, og gjør en fantastisk jobb der. Bra! Men: man kan mene hva man vil om parlametariske systemet, men man kommer ikke utenom at det er den viktigste politiske arenaen i kongeriket. Det er den som får medias oppmerksomhet, den som er folk flests politiske referanseramme osv. Vil man bli tatt alvorlig som poltisk kraft må man gjøre det bra på denne arenaen.
12:07 p.m.
Neidda Sherwings, jeg trudde aldri at denne teksten skulle overraske, sjokkere og resultere i at du forlot SV. Mening med den er å forklare fra mitt ståsted hvorfor jeg ALDRI kunne vært medlem av SV. Jeg kunne aldri vært medlem av et parti som jeg var enig med av prinsipp men som dolka meg, de andre medlemmene og velgera sine i ryggen ved å så fundamentalt å bryte egne prinsipper.
Og historie-argumentet ser jeg ikke som gyldig. Mitt parti har aldri så lenge jeg har vært med gitt sin støtte til morderregimer, terror og tortur, eller lefla med det totalitære sånn du skriver. Jeg syns det er svært urimelig at jeg (som ikke var født en gang) skal være nødt til å svare for disse feila. Hvis du allikevel vil ta den debatten kan vi godt det. Jeg mener det er lite som kan unnskylde støtte til regimene i f.eks. Kambodsja eller Albania, men det er mye som kan bidra til å forklare det. Når det er sagt hører det også med at det er det tatt grundige og offentlige oppgjør med disse feila. Når innrømma SV sist å ha svikta dem de egentlig skulle jobbe for?
Vi er nok veldig enige når det kommer til ønsket om en reell utfordring til SV/regjeringa fra venstre. Jeg skulle ønske at RV (og AKP) var større, mer slagkraftig og innflytelsesrike, så vi kunne fylle denne rollen bedre. Men jeg trur kritikken av SV kan være nettopp nøkkelen til å bygge en sånn opposisjon. Gamle Rød Ungdommere som slutter som politisk aktive henfaller gjerne til SV når de når en viss alder, fordi de føler at SV er i posisjon til å faktisk få utretta ting. Det er derfor jeg mener det er så uendelig viktig å vise hva SV faktisk utretter for å komme i en sånn posisjon. RV er muligens få og svake, men de få profilerte politikerne vi har rundt omkring har mot alle odds opparbeida seg tillit og popularitet ved å ALDRI sin en ting og gjøre noe annet. En annen ting vi har vinni oppslutning for er å si fra når de andre partiene gjør nettopp dette. Et konkret tiltak som ville styrka RV og dermed forutsetninga for å drive kompromissløst venstreradikalt politisk arbeid var hvis venstresida i SV, som deg sjøl, meldte overgang til oss. Jeg er også enig i at RV må og skal gjøre mye mer utover å være SVs framste kritikere. Det gjør vi da også. Vi driver folkevalgtarbeid over hele landet, vi utvikler egen politikk på de fleste områder og innimellom hender det at vi evner å sette dagsorden i viktige saker. Opposisjonen mot pensjonsreformen er et eksempel. Den ville ikke vært på langt nær så effektiv hvis ikke det hadde vært for at RVs mange faglige aktivister jobba rævva av seg med saken. Allikavel var det dessverre ikke nok.
Til slutt vil jeg bekrefte at jeg er klar over at SV har fått til et og annet i regjering. Det jeg lurer på er bare om dere mener det er verdt det. Er det verdt å ofre norske gutters liv for amerikanernes imperialistiske interesser for å oppnå gode ting i skolepolitikken? Var det entydig riktig av SV å gå i regjering med AP når man visste at det ville bety kamelsvelging av den størrelsorden vi snakker om her. Jeg trur ikke det. Jeg trur SV ville tjent på å stå utafor regjering og drive opposisjonsarbeid fra venstre. På lang sikt ville det tjent nordmenn flest bedre. Trur jeg. RV gjør det. Det betyr som du veit ikke at vi ikke deltar i parlamentarisk arbeid, men vi har en annen forståelse av dette arbeidet enn SV har og det mener jeg du kan se på de politiske forskjellene mellom de to partiene.
4:47 p.m.
Her skal du få innblikk i et stykke psykologi som du kanskje synes er interressant. Gjør klar for "The Confessions of a venstre- SVer". La meg forklare hvorfor jeg fortsetter å være med i et parti, som "dolker meg i ryggen":
Jeg tror ikke på det perfekte og ufeilbarlige parti. Jeg er temmelig sikker på at, dersom man skal bygge venstrepartier av noen særlig størrelse, så vil de måtte romme vidt forskjellige standpunkter - også i "viktige prinsipielle saker". Følgelig kan det komme til å trå styggelig feil (i forhold til mine oppfatninger) innimellom.
De fleste av de sakene du nevner i den opprinnelige posten din, er saker hvor jeg har vært uenig i den kursen partiet har landet på. Men, og dette er viktig, jeg føler meg på ingen måte "dolka i ryggen" av Halvorsen og co. I de sakene du snakker om led jeg og mine nederlag i kampen om partiets kurs. Sviende, ubehagelige nederlag riktignok, men å snakke om at "vi ble dolka i ryggen" e.l., er selvmedlidende pjatt. I enkelte tilfeller synes jeg kanskje at noen har vært smått uredelige eller unødig brutale, men i det store og hele må jeg bare anerkjenne at de av mine partifeller som var uenige med meg var sterkere og dyktigere. Derfor vant de. Cluet her er at SV ikke er demokratisk/sentralistisk eller har tendens- og/eller fraksjonsforbud. Dette gjør det mulig å bli i partiet, med sine meninger i behold, og fortsette å slåss videre om kursen. Forhåpentligvis blir vi på sikt dyktigere og sterkere og vinner mer. (Dersom det fantes et godt alternativ til venstre for SV ville det hjelpe på.)Kort sagt; Politikk handler, for meg, lite om å HA rett, og mere om å FÅ rett.
Så var det dette med regjering. Jeg var skeptisk til SVs regeringsdeltagelse, blant annet fordi SV ikke er et enhetlig parti med sterk, indre disiplin. SP og AP derimot..Og for å si det slik; mine bangeste anelser har slått til. Men; i det øyeblikket muligheten til å stable på beina en rødgrønn flertallskonstellasjon lå på bordet, så var toget gått. SV kunne ikke la være å være med på akkurat det. Skulle vi latt Solberg sitte, liksom?
Har det vært verdt det? For tidlig å si enda. Prisen har vært høy og vi har fått mye juling. Faktisk mer juling enn jeg hadde venta, og jeg hadde innstillt meg på grisedeng, for å si det slik. Likevel; det er en uhyggelig tendens på venstresida til å gjøre det beste til det godes fiende. Hvorvidt det har vært bortkastet å brenne så mye moralsk kapital på å berge velferdsstaten, er et vanskelig spørsmål - ikke noe som er løst ved å brøle om "USAs lakeier". Hva var alternativene? Hvor store var sjansene til å lykkes med å gjøre noe annet?
Så tilbake til utgangspunktet for denne debatten; RVs rolle. Venstresida i Norge er for svak. Vi er for få venstreaktivister. Punktum. Ikke "for få venstreaktivister som slutter opp om riktig parti." Dersom det hadde vært et "rom til venstre" som RV kunne fylle ved å være prinsippfatse og harde kritikere av SV, så ville RV i dag hatt flere medlemmer og større oppsluttning på meningsmålinger. De som har forlatt SV ville gått til dere, i langt større grad enn de gjør i dag.
Jeg tror imidlertid at det finnes strøminger og stemninger som et agressivt, humørfylt og oppfinnsomt venstreparti kan tappe seg inn i - blant mennesker som enten gir f. i det de tror er "politikk" eller stemmer i hytt og gevær. SV er svinebundet i regjering og har avskåret seg fra å nå dem. Værsågod.
Historiedebatt; nei, jeg har ikke tenkt å holde deg ansvarlig for fordums dumheter. Som jeg sa; slikt er tåpelig moralisme. Så får du selv avgjøre om du finner det fruktbart å holde meg ansvarlig for at partiet mitt gjør ting jeg er uenig i.
6:12 p.m.
Også her er vi enige i mye. Jeg tror heller ikke på det ufeilbarlige parti. Da ville jeg åpenbart ikke vært med i RV! :) Både RV og AKP er partier med masse feil og mangler og uenighet blant medlemmene. Og RV har heller ikke demokratisk sentralisme eller fraksjonsforbud slik du synes å mene. RV rommer også vidt forskjellige standpunkter, for eksempel i det nasjonale spørsmål der Fjerde Internasjonale-fraksjonen står på ei annen linje enn resten av partiet. Allikavel er det lite vi er uenig om når det kommer til praktisk politikk.
Dolka i ryggen er muligens en dårlig karakteristikk. Men jeg går utifra at du er enig med meg at SV har gått til valg på en helt annen utenrikspolitisk linje enn den partiet har stått for når beslutninger har blitt tatt. Jeg har vært av den oppfatning at dette i en del tilfeller har skjedd mot flertallet av medlemmenes vilje, men jeg forstår utifra den forrige kommentaren din at dette ikke er tilfelle. Uansett må man kunne slå fast at SV har forleda velgera sine ved å si en ting og gjøre noe annet. Da snakker jeg også om lenge før partiet kom i regjering.
Videre må jeg si at jeg opplever din kritikk av RV for å være retthaverske prinsippryttere som relativt meningsløs. Min kritikk av SV handler ikke om hvem som har rett eller er reinest og rødest, den handler om praktisk politikk. Dette er helt konkrete eksempler på situasjoner der SV har opptrådt som allierte med USA der de ikke burde ha gjort det. Vi i RV vil heller være små og svake enn å vokse på denne typen "ansvarlighet", men det er jo sjølsagt ikke for at jeg skal kunne sitte på noen høy hest og belære deg. Det er fordi vi trur at på sikt vil det være ei riktig linje for å oppnå praktiske resultater. Før eller seinere vil SV miste antikrigsstemmene til RV og vi vil være mye bedre i stand til å sloss for en fornuftig antiimperialistisk utenrikspolitikk enn SV.
Jeg håper at dere på venstresida i SV vil oppsumere at regjeringsdeltagelsen ikke har vært verdt kamelsvelginga. Jeg håper dessuten på et nytt grasrotopprør i SV som vil radikalisere partiet. Jeg skulle ønske meg at SV var en konkurrent til RV i politikk, ikke bare ift. posisjon. Misforstå meg rett liksom, jeg heier jo på dere...
7:06 p.m.
Eg meiner ikkje at det er særleg viktig å ta røyster frå SV. Det viktigaste for RV er å få tak i opprørsrøystene. Og dei går ikkje idag til SV, dei går til Frp. Ekstremt mange som burde ha røysta på RV (eller SV dersom SV ikkje slukte så mange kamelar), vel idag Frp. Og det gjer dei i større grad på meiningsmålingane enn dei gjer ved val, fordi svært mange av dei endar opp med å ikkje røysta i det heile. Det er desse me må få tak i.
Og dei røystene får me tak i ved, som sherwe seier, å vera aggressive, humørfylte og oppfinnsame. Ikkje ved å krangla om kven som eigentleg _burde_ hatt brorparten av SV sine røyster (sjølv om det sjølvsagt er RV, som fører ein politikk som liknar meir på den politikken som SV driv valkamp for, enn den politikken SV fører sjølv.)
I tillegg er det viktig å få tak på mange av veljarane til Ap, folk som røystar Ap av gamal vane, fordi dei kjenner ein Ap-mann eller fordi Ap har ein venstreretorikk. Dei fleste av desse ser at Ap ikkje er det dei hevdar å vera. Men dei ser ikkje på RV som eit reelt alternativ, så når nokre av dei forlet Ap, har dei ein tendens til å gå til Frp, H eller Krf. Det må me snu.
Og i denne samanhengen er SV relativt irrelevante. Det var noko med det å frelsa folk som alt er frelste.
Det å kombinera saftige slagord og knallhard retorikk med ideologi, det er ikkje RV i stand til i dag. Me har både gode slagord og gode ideologi, men me har få dagsaktuelle slagord som har noko med ideologi å gjera og propagandaverksemd me rettar mot "folk flest" dreiar seg ikkje om ideologi, om klassekamp og sosialisme. Klarar me å sameina dette, kan me risikera å enda opp som eit stort parti. Slik Ap i si tid gjorde, med den same politikken.
12:16 p.m.
Kjetil: Joa. Vi er nok mye enige. Jeg mener ikke at det viktige er å stjæle stemmer fra SV, men å etablere RV som et reelt alternativ til venstre for SV. Pr. i dag er det mange som regner SV for å være lengst til venstre i norsk politikk, mye fordi RV har såpass liten innpass i politikken i det svære og hele. Jeg trur du har helt rett i at RV er nødt til å være mer offensive og profilert i dagsaktuelle klassekampsaker for å vinne en sånn posisjon.
Når det gjelder teorien om opprørsstemmene trur jeg den er noe for enkel. Jeg trur ikke vi skal undervurdere det at folk faktisk er enige i FrPs politikk i større grad enn SV/APs. Det har sjølsagt å gjøre med at FrP er det eneste "uprøvde" alternativet i norsk politikk, men det har også en del å gjøre med tendensen til å erstatte økonomisk klassekamp med verdikamp, som Magnus Marsdal er så opptatt av for tida.
FrP er langt ærligere overfor sine velgere og er flinke til å framheve vanlige folks objektive interesser i deler av sin politikk. Der det sosialdemokratiske hylekoret ber folk om å ofre mer for fellesskapet kommer FrP med en (om enn forvridd) privatøkonomisk politikk som folk med letthet kan se at de vil tjene på. Dette er sjølsagt bare på overflata, men det later jo til at det er der den politiske kampen føres for tida.
RV kan ikke bare slå seg fram på opprørsstemmer. Vi vil vel ikke at folk bare skal stemme på oss når de er forbanna, vi vil at folk samvittighetsfullt og genuint skal bli enige i vår politikk!?
4:25 p.m.
Det eg meiner er at opprørsrøystene er eit uttrykk for klassemotsetnadene i samfunnet. Folk sin misnøye med dei negative sidene av kapitalismen gjev seg uttrykk i opprør. Men opprøret rettar seg ikkje mot kapitalismen, som er det eigentlege problemet, og kapitalen som er den eigentlege fienden, men mot det borgarlege demokratiet, som er det politiske uttrykket for kapitalismen. Og dei går til Frp fordi Frp ved å vera populistiske og politisk ukorrekte framstår som det største opprørspartiet.
Eg vil ikkje berre at partiet skal "slå seg fram på opprørsstemmer". Eg meiner at me må tak i opprøret og gjera det om til eit opprør mot den reelle fienden, framfor det politiske dokketeateret. Og me må avsløra dokketeateret og visa kven som trekkjer i alle trådane.
Berre ved å politisera dette opprøret vil me kunna oppnå at store delar av arbeidarklassen vert genuint einige i vår politikk. Men det er vanskeleg å få til, difor er det ikkje ei prioritert oppgåva for eit parti som slit med å halda hovudet over vatnet. Me er så små at me har ikkje tid til å gjera oss store. På ein måte.
Eg meiner at ein ting som må til for å vekkja arbeidarklassen sitt klassesamhald, er ein ideologisk godt utvikla ungdomsorganisasjon som kan politisera ungdom sine sterke meiningar og opprørske haldningar. I dag har me ein ungdomsorganisasjon der sentrale folk meiner at det er irrelevant for arbeidarungdom å studera Marx.
9:02 p.m.
Kjetil, jeg kunne ikke vært mer enig! :)
11:34 p.m.
Legg inn en kommentar
<< Home