lørdag, juni 24, 2006

siste nytt om afghaner-saka:

STOPP REGJERINGAS LØFTEBRUDD
– LA AFGHANERNE BLI!

Etter to ukers intensiv kamp, mange små og store seire står kampen allikevel om å stoppe deportasjonene av afghanske flyktninger. Et tjuetalls aktivister gjorde et ærlig forsøk i går, fredag.

De afghanske flyktningenes sultestreik varte i litt over tjueseks døgn. I løpet av den tida har støtta til deres sak vokst jevnt til tross for at myndighetene kategorisk har avvist deres krav. Over seksten hundre personer har skrevet under på støtteoppropet. Hundrevis av folk har vært innom campen på Domkirkeplassen og skrevet under på det over femti meter lange banneret som ble overrukket Arbeids- og Inkluderingsdepartementet ved sultestreikens slutt. Små og store artister har bidratt til kulturstafetten, deriblant den amerikanske visesangeren David Rovics, Øystein Greni fra Big Bang, rapperne i Gatas Parlament og mange, mange fler. Flere kjente forfattere har dessuten gitt sine støtteerklæringer. Det massive presset fra mange hold førte til at regjeringa gikk med på at de afghanske flyktningene skulle få sine saker vurdert på nytt av de uavhengige organisasjonene Norsk Organisasjon for Asylsøkere og Flyktningehjelpen, og at ingen uten tilknytting eller nettverk i Kabul skal kastes ut før etter nyttår. Hva regjeringen mener med tilknytting eller nettverk i Kabul er stadig uvisst på tross av at mange har bedt om klarering av disse begrepene. At kravene fikk gjennomslag må også sees i lys av en stadig forverra sikkerhetssituasjon både i Kabul og resten av Afghanistan.

Denne seieren som fikk afghanerne til å avslutte sin sultestreik skulle allikevel bli kortvarig. I går ble de to første afghanerne satt på flyet til Kabul i følge av tre norske politimenn. De to hadde ikke fått sine saker vurdert på nytt og regjeringas løfte viste seg å være uten innhold. Rune Berglund Steen fra Norsk Organisasjon for Asylsøkere var en av flere som reagerte kraftig på regjeringas løftebrudd - Regjeringen har sagt at afghanerne skal få rettshjelp fra NOAS, men vi har ikke en gang fått tilgang på saksdokumentene til de to afghanerne som nå sendes ut. Det er så unødvendig å sende de ut nå, istedenfor å vente til vi har fått sett på saken. (...) Ut fra hva vi vet, er denne mannen ikke fra Kabul. Han har bodd i byen en periode, men det spørs om han har det FN kaller et effektivt nettverk i byen. Hvis ikke, er tvangsreturen FN-stridig, sier Berglund Steen til Nettavisen. Fra Bjarne Håkon Hanssen og regjeringshold har meldingene til pressa vært positive. Hanssen er storfornøyd med at utsendingene nå er i gang.

En gjeng som ikke er like fornøyd er aksjonistene som i går blokkerte utgangene på Trandum asylfengsel og med dette forsinka utsendelsen av de to afghanerne med mange timer. Aktivistene som kommer fra Støttenettverket for de afghanske flyktningene ville ikke stå og se på at regjeringa bryter sine egne løfter. - Regjeringen lovte at afghanerne skulle få revurdert sin situasjon av uavhengige instanser som NOAS, men dette løfter bryter de nå, sier Jo Skårderud til Nettavisen. Undertegnede måtte seinere på dagen opp på Lillestrøm Politikammer og hente de innbrakte aktivistene som hver hadde fått en bot på 6000. Før det rakk jeg imidlertid å bli sitert i pressa.


KAMPEN FORTSETTER

Kom på aktivistmøte mandag 26.06, kl. 17.00 på Solidaritetshuset i Osterhaugsgate 27.

Du kan fortsatt signere støtteoppropet.

Se video fra sultestreiken hos Spis de Rike.

Følg med på www.sultestreiken.net.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

4:40 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home