onsdag, juni 14, 2006

afghanske flyktninger i sultestreik:

LA DEM BLI!


I snart tre uker har afghanske flyktninger sultestreika utafor domkirka i Oslo. Til tross for at Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til det krigsherja landet mener regjeringa det er helt trygt å tvangsdeportere rundt atten hundre flyktninger hjem til Kabul.

Det var før valget i 2005 at Erna Solberg laga en avtale med den afghanske regjeringa om retur av afghanske flyktninger. Avtalen blei inngått med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som tredjepart. Sida den gang har uroen eksplodert i Afghanistan, drapsstatistikken har skutt i været og Afghanistan er ikke lenger trygt. Regjeringa har svart med å si at den bare vil tvangsdeportere de med tilhørighet i hovedstaden Kabul og skaper med dette forvirring og uklarhet om hvem dette gjelder og hva som er de reelle kriteriene for ”tilhørighet” til Kabul. Afghanske flyktninger i Norge går ei usikkker framtid i møte. At regjeringa har bestemt seg for at Kabul er et trygt sted å bo vekker i seg sjøl oppsikt.
- Kven ville tru at det var trygt på Torshov, dersom det var krig på Grønland, sier Zahir Athari, talsmann for de sultestreikende til avisa Klassekampen.

Nå har en gruppe enkeltpersoner med tilknytting til støttegruppa rundt afghanerne lansert et støtteopprop i form av et åpent brev til arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen. Initiativtakerne er blant andre Nadeem Butt, leder for Antirasistisk Senter, SV-veteran Berit Ås og fotball-guru Egil Drillo Olsen. I brevet krever de at tvangsdeportasjonen ikke iverksettes og at samtlige av de afghanske flyktningene får sine saker vurdert på nytt.

Les intervju med Zahir Athari hos Rød Ungdom

Skriv under på støtteoppropet på
opprop.no

KULTURSTAFETT FOR AFGHANERNE

For å skape et sosialt rom rundt de sultestreikende er det satt i gang en kulturstafett ved Domkirka i Oslo. Hver kveld kl. 19.00 åpnes det for kulturinnslag til støtte for de afghanske flyktningene. Alle bidrag ønskes velkommen. Les mer på bloggen til Jokke