torsdag, januar 19, 2006

Om trivelige tyskere og motbydelige moderater.

Lenge sida forrige blogg nå og hele verden sitrer av spenning! Hva har så vår favoritt-kommunist i gjære denne gang? Har han gått under jorda? Blitt bonde og fløtta til vest-landet? Planlegger han revolusjon? Vel, nesten. Jeg har nettopp kommet hjem fra Berlin der jeg og to kamerater deltok i den årlige LLL-marsjen. For de uinvidde - Lenin-Luxemburg-Liebknecht-marsjen, til minne om Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht som ble drept under spartakistopprøret i Tyskland i 1919. De to var viktige ledere for revolusjonsforsøket i Tyskland og blir den dag i dag betrakta som martyrer av store deler av Tysklands revolusjonære bevegelse. Den årlige marsjen gikk av stabelen 15. januar. Ufattelige hundre tusen mennesker var innom gravstedet og mellom 10.000 og 15.000 deltok i den politiske demonstrasjonen for sosialisme, mot kapitalisme. Denne dagen var Berlin prega av et flammende folkehav og revolusjonære paroler på hvert hjørne. Et mylder av mer eller mindre obskure venstristiske tidsskrift, glühwein og tysk bratwurst gjorde vinterkulda virkningsløs på tre oppglødde norske revolusjonære på guttetur.

Resten av Berlin-oppholdet tilbrakte vi i stor grad sammen med kamerater fra det tyske kommunistpartiet MLPD og deres ungdomsorganisasjon Rebell. Tyskerne er usedvanlig gjestfrie, entusiastiske og optimistiske. De tyske kommunistene lever ingenlunde opp til fordommene om kyniske, arrogante og humørløse arbeidsmaskiner. Men velorganisert er de. Til å være et relativt lite parti har de en organisasjon av verdensklasse og det til tross for hindringer vi naive nordmenn ikke kan forestille oss. Antikommunismen står sterkt i Tyskland. I tillegg til det generelle forbudet mot kommunistisk organisering i arbeidslivet har flere av de store fagforbunda i jern- og bil-industrien innført forbud mot marxist-leninister. Ingen av de store bankene vil la kommunistpartiet ha sin konto hos dem. I Norge blir radikal ungdom ofte sett på som en ressurs. I Tyskland betraktes de som en sjukdom som skal utryddes.

Antikommunisme har i en del miljøer blitt en politisk væremåte. I hjemlige trakter opplever vi stadige angrep på organiserte kommunister fra ulike representanter for småborgerskapet og kultureliten. Nå sist, da AKP var frekke nok til å ha en mening om avisa partiet satte til verden, bugnet avisspaltene av gode eksempler på klassisk antikommunisme. Metoden er å ta en spade og kalle den for gulrot. Hvis AKP skriver at det er ting ved Klassekampen vi ønsker å kritiserere vil hysterikerne raskt forandre det til at de onsinnede og autoritære barnemorderne i AKP vil kaste redaktør Braanen og gjøre KK til partiavis. Vel, sånn er det ikke!
:-)

Om ei snau uke skal den parlamentariske forsamlinga i Europarådet ta stilling til en resolusjon med tittelen "Behovet for internasjonal fordømmelse av forbrytelser begått av totalitære kommunistiske regimer". Forslaget kommer fra den svenske moderaten Göran Lindblad (det er han som er motbydelig, ja!) som bekymrer seg over at "kommunistpartier er legale og aktive i visse land". Målet med og intensjonen i forslaget er å legitimere ei forbudslinje mot kommunister og hindre at dagens ungdom organiserer seg i revolusjonære partier. Logikken er til å la seg svimeslå av. Kommunismen er autoritær og fæl, derfor forbyr vi den og forfølger kommunistene! Vel, min appell til dere dere der ute går slik: Om du er kommunist eller sosialdemokrat, liberalist eller konservativ, vær så snill å forsvare min rett til å kjempe for det klasseløse samfunn. Det er liksom inmari viktig med organisasjonsfrihet og fri rett til politiske ytringer og sånn. Derfor oppfordrer jeg alle til å signere protestoppropet mot Lindblads resolusjonsforslag. Det ligger her: http://www.no2anticommunism.org/en/index.php

Les AKPs uttalelse om resolusjonen her: http://www.akp.no/nytt/vedtak-2006.htm

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

i uganda e det noen som kaller seg "gods ressistanse army" eller noe. De sier de e kristne. Og då kom eg til å tenke på hva om vi lager en resolusjon der dumme ting begått av kristne skal bedømmes. Det virker fullstendig logisk utifra denne logikken

12:52 a.m.

 
Blogger butleninwasentdead said...

jeg er veldig for å få vedtatt en resolusjon som forbyr kapitalisme. Og engelskmenn, historisk har de vært døkjipe så la oss gjøre dem ulovlige. Og amerikanere og for den saks skyld. Og Israel, og tyskere, spesiellt tyskere.

6:54 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

men både SV og AP har klart å ta avstand fra forslaget da. og det er jo nestenmer enten hva man kunne forvente!

9:12 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Apropos antikommunisme, politisk sensur og forbudslinjer. Den danske gruppa Opprør er tiltalt for å støtte terroristgrupper etter at de i fjor samla inn penger til FARC i Colombia og PFLP i Palestina. I den forbindelse skreiv de en uttalelse som dansk politi nå har erklært som forbudt. Uttalelsen spres over nettet og danske myndigheter forsøker å fjerne den fra samtlige nettsider. Du kan lese uttalelsen på http://www.sosialisme.no/news.php?news_id=383

Legg den gjerne ut på bloggen din og spre ordet.

4:56 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

du din røde klut! er det ikke på tide at verdenssamfunnet fordømmer forbrytelsene som er begått i kommunismens navnm?

12:10 p.m.

 
Blogger Brage said...

Tja, du kan så si. Da syns jeg i så fall at man også skal sette kapitalismen på tiltalebenken. Javisst har det blitt begått forbrytelser i kommunismens navn, men de blekner som oftest sammenlikna med de som er begått under påskudd av fremme av det frie marked, demokrati og andre trygge vestlige verdier.

Svært få av dagens kommunister anerkjenner at Sovjet, Kina og andre samfunn har vært kommunistiske foregangsland. Sosialistiske eksperimenter, ja. Gode eksempler, nei. Men det er viktig å studere historia og lære av erfaringene til forsøkene på sosialisme opp gjennom tidene.

8:13 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home