søndag, oktober 16, 2005

Stans!no seira i Byutviklingskomitèen...

Aksjonen Stans! hadde som mål å få fjerna de nye "nedstigningstårnene" Hafslund og JC Decaux erbødigst har sjenka Oslo Kommune. På folkemunne kalles de reklametårn. Nå har kommunen gitt etter for presset og behandla saka på nytt med langt bedre resultat.

I løpet av en helg i august ble et av Norgeshistoriens groveste ran utført på åpen gate i Oslo. Selskapet Hafslund brukte lastebil og kran som våpen og tilegnet seg store verdier på innbyggernes bekostning. Gamle ærverdige nedstigningstårn ble brutalt fjerna og erstatta med nye lysreklametårn. Reklametårnene er over fire meter høye og lyser hele natta. Oslo kommune får ingenting til gjengjeld. Hafslund fikk tillatelse til å sette opp tårnene uten politisk behandling og uten beboerne i de berørte områdene blei korrekt informert på forhånd.

Etter at frustrerte Oslo-beboere gikk sammen og dannet Innbyggerinitiativet mot reklametårn fikk pipa etter hvert en annen låt. Over 3000 folk skreiv under på kravet om at "Bystyret ber Byrådet sikre at tillatelsene vedrørende Hafslund/JCDecauxs lysreklametårn trekkes tilbake samt at tårnene fjernes." Initiativets kamp for politisk behandling av saka førte fram og den 12. oktober vedtok Byutviklingskomitèen at tårnene må bort. Mot kommersialismens og reklameterroristenes beste venner, partiene Høyre og FRP, sine stemmer vedtok Byutviklingskomitèen at: "Byråden bes snarest mulig gå i dialog med Hafslund med formål å få fjernet reklamen på nedstigningstårn samt redusere høyden til det minimale i forhold til bruken samt estetiske forhold på tårnene. Det bes om at forslag til det siste fremlegges konkret snarest mulig. Det tas forbehold overfor Hafslund om at Oslo kommune som grunneier vil kreve gjennomført ønskede endringer i forbindelse med nedstigningstårnene." Det betyr at innbyggerinititativet har vunnet første runde i kampen mot reklameterror. Men kampen er sjølsagt ikke over. Hafslunds avtale med Oslo kommune er bindende tjue år fram i tid og JC Decaux har gitt uttrykk for at de ikke er fremmede for tanken om å ta saka til retten for å få en form for kompensasjon for sitt tap.

Reklamesaka har også en annen dimensjon. Vår tids ytringsfrihet er preget av omgripende innskrenkninger. Friheten til ytring i det offentlige rom er betinga av at du kan betale for deg. Det offentlige rom har blitt en salgsvare som alt annet. De store reklameselskapene med JC Decaux og Clearchannel i spissen har i praksis overtatt bestemmelsesretten i forhold til hvem som slipper til. Busstopp, husvegger og sentrumsgater preges av kommersielle budskap og kjøpepress. Idealistiske foretak slipper ikke til, det er bare åpning for dem som kan betale for seg. I tillegg har Oslo Kommune innført forbud mot å henge opp plakater. Lyktestolper, søppelkasser, strømbokser og liknende steder der man tidligere kunne se plakater og løpesedler om mye og mangt har nå blitt forbudt område. Dette gjør at en rekke foreninger, klubber og idealistiske initiativ i praksis har blitt fratatt retten til å formidle sine budskap overfor offentligheten. Plakater som Pus savnet eller Janitsjarkorpsets loppemarked eller Demonstrasjon mot krigen har blitt kriminelle og straffes med bøter fra 500 kroner pr. opphengte plakat.

Skal man kunne snakke om ytringsfrihet i Oslo by er det mest nødvendige kravet flere offentlige oppslagstavler, samt en sterk reduksjon av reklame i de sentrale bystrøka. Jeg oppfordrer dessuten alle til å besøke stans!no og skrive under på oppropet deres.

Relevante lenker:
www.stans.no - Opprop mot reklametårn i Oslo
www.adbusters.no - Aktivistorganisasjon mot reklameterror

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Schysst! Kommer de til å fjerne disse tårna nå da eller?

3:16 p.m.

 
Blogger Morten said...

Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

9:34 p.m.

 
Blogger Brage said...

Kan ikke si meg enig der, Morten! Lyktestolper og andre tradisjonelle oppslagssteder må være tilgjengelig for idealistiske organisasjoner eller enkeltpersoner. Hvordan skal man ellers kunne ytre seg i offentligheten i bystrøka uten å få kjempeutgifter? I det sentrale Oslo er det bare 3-4 lovlige oppslagstavler. Å sette opp sine egne er straffbart (forstå det den som kan)!

9:57 p.m.

 
Blogger Morten said...

Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

10:14 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Litt pinlig at dette kan gjøres uten politiske vedtak! På den andre side, det var kun RV som stemte mot JCDCaux avtalen og ClearChannel da, men unntak av en SVer...

10:16 p.m.

 
Blogger Brage said...

Joda. Det var en mer moderat framstilling av situasjonen. Jeg kan gå med på at papiravfall på vegger og stolper kanskje ikke er så pent, men jeg mener allikevel at estetiske hensyn må vike for retten til fri ytring. Et bedre system som ivaretar folks demokratiske rett til ytring ville sjølsagt være ideelt, men det ligger nok svært langt fram i tid.

10:23 p.m.

 
Anonymous Anonym said...

Hold dine fiender nærme deg Brage! Drægni har noen ganske RVfiendtlige uttalelser her: http://vaar.blogspot.com/2005/09/en-litt-trist-dag-for-radisser-i.html

2:01 p.m.

 
Blogger butleninwasentdead said...

Hei Brage, gidder du å ta bort etternavnet mitt fra bloglinksa dine, skjønner at du kanskje ikke har noe behov for sikkerhetspolitikk, men det er det andre som har;)

7:08 p.m.

 
Blogger butleninwasentdead said...

Nei, men helt seriøst. Jeg skriver tross alt jævli mye dritt der.

8:50 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home