mandag, oktober 31, 2005

Sekstimersdagen - fordi du fortjener det!

Kampen for sekstimers normalarbeidsdag har igjen blitt en brennaktuell sak i den norske politiske debatten. Da åttetimersdagen blei innført for en mannsalder sida var det et resultat av voldsomme teknologiske framskritt med økt produksjon som følge. Den gang var det en allmenn logisk tanke at arbeidstida skulle kuttes i takt med automatiseringa av menneskelig arbeid. Så lenge produksjonen sørga for at folk fikk det de trengte skulle det ikke være nødvendig å jobbe like mye. En skulle arbeide for å leve, ikke leve for å arbeide. Med vår tids velstand og overforbruk, der mange produserer varer og tjenester uten vesentlig samfunnsnytte, skulle man jo tro at folk burde kunne jobbe mindre enn før. Målet med sekstimersdagen er ikke økt produktivitet eller nedgang i sjukefraværet. Målet er helt enkelt arbeidstidsforkorting. Mer tid til å leve.

Kravet om sekstimersdag får støtte fra mange hold, blant annet fra LO-ledelsen og fra flere storkapitalister. Derfor er det viktig å holde tunga rett i munnen og stå på krava innafor de riktige rammene. Kravet om sekstimersdag må være et krav om en ny lovfesta normalarbeidsdag, med full lønnskompensasjon. Folk må ikke risikere å tjene mindre eller å måtte gi avkall på andre rettigheter som overtidsbetaling eller tillegg for ubekvem arbeidstid. Innføring av sekstimers normalarbeidsdag må innføres som en samfunnsreform, ikke av den enkelte bedriftseier for å øke produktiviteten eller få ned sjukefraværet. Sjukefraværsargumentet er et blindspor i debatten om arbeidstidsforkortning, først og fremst fordi det tar fokus vekk fra bakgrunnen for kravet; at arbeidsfolk bør kreve sin del av kaka når produktiviteten øker og at dette nødvendigvis må være arbeidstidsforkortning eller høyere lønn. I mange tilfeller vil sjukefraværet kunne GÅ OPP når sekstimersdagen innføres fordi det vil tillate flere å bli eller å komme i arbeid. Dette gjelder for eksempel eldre som kan bli lenger i arbeidslivet på grunn av kortere arbeidstid eller delvis uføre som kan delta i arbeid med sekstimersdag. Økt sjukefravær kan faktisk være en logisk konsekvens av forkorta arbeidstid fordi man har fått flere slags folk i arbeid, i tillegg til generelt økt antall. En slik reform vil derimot være en reell imøtekommelse av kravet om "et inkluderende arbeidsliv".

Vil du vite mer om sekstimersdagen? Kom på åpent debattmøte! Maren Rismyhr har oversatt boka 6-timersdagen på Kellog’s og sitter i kvinneutvalget til AKP. Bente Frisholm var gruppeleder ved sekstimersforsøket i Oslo. Du kan høre begge på Asylet pub på Grønland i Oslo, torsdag 3. november kl. 19.00.

Er du ung og fremadstormende? Kom på Rød Ungdoms feminismefestival 4.-6. november. Der kan du lære mer om sekstimersdag og alle andre progressive kvinnekrav! For info og påmelding, se: http://www.sosialisme.no/

Jeg anbefaler dessuten boka 6-timersdagen på Kellog’s. Den handler om nesten femti år med sekstimers arbeidsdag og samler erfaringene arbeiderne ved Kellogsfabrikken gjorde seg. Boka er skrevet av Bejnamin Kline Hunnicutt og oversatt av For 6-timersdagen. Boka koster 120,- pluss porto og kan bestilles fra boka@6-timersdag.net.

2 Comments:

Blogger Dadida said...

Dette møtet skulle jeg gjerne vært på på en tirsdag...

6:37 p.m.

 
Blogger Brage said...

Det kommer nok flere anledninger, ser du! Skal holde deg oppdatert!

2:44 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home