onsdag, oktober 12, 2005

De forbryterske boligløse…

Tomme hus er brutte løfter skriker banneret i Hausmannsgate 42. Er det kanskje også sånn at byråd Horntvedts boligpolitikk er tomme løfter?

I Oslo blir du betrakta som kriminell dersom du ikke har noe sted å bo. Mens andre land i Europa, deriblant Nederland og England mer eller mindre har legalisert boligokkupasjon blir hjemløse i Norge som tar seg inn i tomme og ubebodde hus møtt med beinharde politimetoder. Onsdag 12.10.05 brøyt politiet seg inn i Hausmannsgate 42 og kasta ut de rundt tjue beboerne som i et par stakkede døgn hadde ordnet seg husly. Bygget har stått tomt i lang tid. For tre dager sida tok boligløse fra interesseorganisasjonen Boligaksjonen 2005 seg inn i de tomme lokalene og var i gang med å sette dem i stand da politiet kom og kasta dem kynisk og brutalt på gata. Byråd Horntvedts berømmelige løfte om at ”ingen skal måtte fryse eller sulte i Oslo” viser seg verdiløst i praksis. I Oslo må man betale for å bo. Har du ikke pengene er det ditt eget problem. Profitthensyn stilles foran menneskerettigheter. Still deg i kø!

Rød Valgallianses Erling Folkvord var til stede for å bistå okkupantene under utkastelsen. Folkvord hadde snakket med byråd Horntvedt personlig som hevdet hun ikke kjente til den omfattende politioperasjonen med over 12 uniformerte politibiler. Operasjonsleder ved politiet i Oslo, Bjørn Bølstad bekrefter overfor Dagbladet at kommunen sjøl hadde anmodet politiet om å kaste ut okkupantene. Det er det kommunale foretaket Kultur og kontorbygg er eier av det okkuperte bygget og som bestilte utkastelsen.

- Vi har fått opplyst at en byråkrat på lavt nivå har sendt en faks til politiet og bestilt utkastelsen. Ansvarlig byråd, Grethe Horntvedt kjente ikke til saken da vi kontaktet henne, sier Erling Folkvord til Dagbladet.no.

Dette er nok et eksempel på at boligløse som tar saka i egne hender for å sikre seg sjøl elementære menneskerettigheter blir behandla som kriminelle av politi og myndigheter. I hovedstaden venter over 600 boligløse på hjelp fra kommunen, samtidig som kommunen lar hundrevis av bygg stå tomme. I verdens rikeste land dør det mennesker hver vinter som følge av at de ikke har noe sted å bo. Noen kaller det boligpolitikk, jeg kaller det galskap satt i system.

Boligaksjonen 2005 har markering utatfor Hausmannsgate 42 i morgen (Torsdag 13.10.) klokka 18.00. Møt opp!