søndag, oktober 09, 2005

Bokmelding: Spekulanten Sjøli

Hans Petter Sjølis bok Mao, min Mao har igjen ført debatten om søttitallets radikale og AKP (ml) tilbake i avisspaltene. Av en eller annen grunn. Det er lite i boka som danner grunnlag for en ny slik debatt.

Boka har undertittelen Historia om AKPs vekst og fall og er et relativt sedvanlig tilskudd til den eviglange rekka av debatter og oppgjør i forhold til AKP(ml). Forfatteren er til daglig journalist i avisa Klassekampen, det tidligere partiorganet til AKP (ml). Det er lite nytt i Sjølis bok. Det er den samme kritikken av ml-bevegelsen som vi har hørt hundrevis av ganger før og som vi kanskje husker som mest intens under den såkalte Hagtvedt-debatten sommeren 2003. "AKP (ml) støtta Maos Kina, Hoxhas Albania, Pol Pots Kampuchea og gjorde helt av Stalin!" Dette er ikke hemmeligheter og det er tatt grundig avstand fra av både partiet og enkeltmedlemmer ved tallrike anledninger. Sjøli bruker også mange sider på å beskrive en kontrollfiksert ledelse og et partiapparat som dreiv rovdrift på sine medlemmer. Riktigheta av dette ligger ikke for meg å kommentere, jeg som ikke var født før lenge etter AKPs påståtte fall. Kanskje var det ork å være kader i kommunistpartiet i 1975. Kanskje var det oppsiktsvekkende store aktivistnivået nødvendig for at AKP skulle overleve og for at Sjøli skulle kunne få jobb som journalist i avisa Klassekampen tredve år etter.

Det er flere ting som er direkte spekulativt ved Sjølis bokprosjekt. Sjøli kaller seg historiker, men går langt, langt utover å beskrive historiske fakta. Sjøli spekulerer i AKPs rigide sikkerhetspolitikk på søtti- og åttitallet og bruker historia om den lukkede organisasjonen for å mane fram indikasjoner på inkriminerende virksomhet i regi av partiet. "Og selv om mange ml-ere på den tiden nektet militæret på politisk grunnlag, må man ha tenkt på hvordan ml-bevegelsen skulle klare å utføre sin historiske oppgave?" grunner Sjøli."Men likevel må da et antipasifistisk parti, som spesielt fra 1975 ble militaristisk og fiksert på forsvarspolitikk og trusselen fra øst, ha tenkt tanken om å la seg bevæpne?". Disse og liknende sitater fra forfatteren sjøl er med på å vekke til live den gamle myten, det seiglivede spøkelset som hevder at partiet AKP organiserte våpentrening for sine medlemmer. AKP er sannsynligvis en av de mest overvåkede politiske organisasjoner i moderne norsk tid. Sjøl om mistanken var sterk klarte aldri overvåkingspolitiet (eller andre for den saks skyld) å avdekke noe i denne retning innafor ml-bevegelsen.
Det finnes nok av medlemmer, på bunnnivå såvel som tidligere sentralkomitè-folk, som ikke har noe tilhørighet til bevgelsen i dag og som ikke ville hatt problemer med å uttale seg om det de veit. Problemet er bare at de ikke veit noe som underbygger Sjølis insinuasjoner. Det nærmeste han kommer er kilden Per Overrein, tidligere nestleder i AKP, som hevder å vært til stede på et møte ledet av en ukjent person iført finlandshette, med "noe som kan minne om en svær gønner" stikkende ut fra bukselinningen. Tynn suppe kokt på bitterhet, ikke på fakta.

I forbindelse med lanseringa av boka laget Klassekampen et stort oppslag om den. De færreste andre aviser kunne gjort det samme. Oppslaget i Klassekampen fungerte som et reint reklameoppslag for en av avisas lojale medarbeidere. Mindre spekulativt er det ikke at den angrende eks-AKPeren Bjørgulv Braanen, redaktøren av Klassekampen, er en av de viktigste kildene Sjøli bruker for å underbygge sitt skrekkbilde av AKP (ml). Det er trist at et hvert forsøk på å dokumentere denne voldsomme politiske krafta som preget hele Norge på søttitallet hver gang skal ende i forsøk på å grave fram mest mulig skitt. Jeg er tilhenger av å dokumentere historia, men jeg opplever sjøli og mange før ham som folk som bare har til hensikt å nøre opp om myter og usannheter for å skape sensasjon og skandale rundt den revolusjonære bevegelsen. Jeg oppfordrer folk som er interessert i ml-bevegelsens historie å lese flere bøker om temaet og danne seg sitt eget bilde. Visst fantes det hysteriske trekk ved bevegelsen og visst ble det begått alvorlige feil fra partiets side. Som med alle andre partier. Jeg vil allikevel hevde at ml-bevegelsens utretta mye flott og at Norge har blitt et litt bedre sted på grunn av kommunisters utrettelige arbeid gjennom historia. Kampen for abortlova, utordringa av sosialdemokratenes hegemoni i fagbevegelsen og solidaritetsarbeid med verdens undertrykte folk. Eksemplene er mange. 30 år er kort tid. Vi har såvidt begynt.

På den himmelske freds plass
Mangeårig formann i sentralstyret i AKP, Pål Steigan oppsummerer ml-bevegelsens historie. Steigan skriver om hvordan SUF ble til SUF (ml) og seinere til den politiske organisasjonen som nok i størst grad preget de radikale søttiåra. Både bevegelsens feil og dens små og store seiere beskrives på en lettfattelig og humoristisk måte av en som var med fra begynnelsen. Boka koster 60 kroner og kan kjøpes i Rød Ungdoms nettbutikk:
http://www.sosialisme.no/shop_category.php?category_id=13


Rødt!
RVs eneste representant på Stortinget noensinne, Erling folkvord, forteller i denne boka om femogtjue års kamp mot kapitalisme, imperialisme, korrupsjon og urettferdighet. Folkvord tar oss med på ei spennende reise gjennom norsk revolusjonær historie, om streik i industrien, motstanden mot Vietnamkrigen, de første elevdemonstrasjonene, om avisa Klassekampen og kamp mot nynazistiske voldsgrupper. Boka viser på en god måte den store bredden i det politiske arbeidet AKP og Rød Valgallianse har gitt seg i kast med i åras løp. Boka koster 50 kroner og kan kjøpes i Rød Ungdoms nettbutikk:
http://www.sosialisme.no/shop_category.php?category_id=13

Med folk mot makta
Denne boka er redigert av tidligere RV-leder Aksel Nærstad og handler om Rød Valgallianses arbeid i landets pralamentariske organer gjennom tjue år. Boka er skrevet og satt sammen av RV-aktivister fra hele landet og er ikke bare et innspill i den politiske debatten, men også et nyttig redskap for folk som driver opposisjonelt arbeid i kommunestyrer og på fylkesting.
Boka koster 40 kroner og kan kjøpes i Rød Ungdoms nettbutikk:
http://www.sosialisme.no/shop_category.php?category_id=13

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du har helt rett.
Veldig bra dette.

8:51 a.m.

 
Anonymous Anonym said...

Interessant vinkling. Det er veldig sant at det er dumt at vi som ikke engang var født på søttitallet ikke skal kunne tas på alvor i det politiske arbeidet pga. ting som skjedde da.

10:21 p.m.

 

Legg inn en kommentar

<< Home